joi, 24 iulie 2014

Despre logodna...

Logodna este un eveniment importat in viata cuplului, la fel de important ca si cununia religioasa. Pe vremea bunicelor noastre, oficializarea relatiei tinerilor in vederea casatoriei se realiza prin logodna. Aceasta insa nu era absolut necesara si nici obligatorie, dar daca exista era cu atat mai bine. Prin logodna se demonstra faptul ca ambele parti, atat tinerii cat si familiile acestora, isi dadeau acordul in vederea formarii unei noi familii. Tot prin intermediul logodnei se stabilea si zestrea. Se obisnuia aducerea unui gaj de catre unul dintre ei, gajul ramanand la cel care urma sa aiba de suferit in cazul in care se rupea logodna.
   In ziua de azi, logodna, in forma ei originala, nu este atat de des intalnita. Se obisnuieste mai curand ca viitorul ginere sa ii ofere alesei sale un inel de logodna, consfintind astfel cererea in casatorie. Locul gajului a fost si el ocupat de catre contractul prenuptial, insa in majoritatea cuplurilor lipseste cu desavarsire.




   Ceremonia de logodna se aseamana in mare parte cu cea de cununie. Sunt invitati nasii, se folosesc lumanari, nu atat de spectaculoase ca cele de cununie, exista inelul de logodna sau chiar verighetele de aur care sunt purtate pana la cununia religioasa pe mana dreapta. Inelul de logodna se va purta pana in ziua oficierii cununiei pe mana stanga, cand se va muta, pentru a primii in timpul slujbei religioase, verigheta. Inelul de logodna, in forma lui traditionala, este cel cu diamant, insa in acelasi timp poate fi cu rubin, sau smarald.

   Petrecerea de logodna are loc de obicei acasa, la ea fiind invitati prietenii apropiati, nasii si familia. Ceremonia de logodna se poate oficializa cu cateva luni inainte de casatorie sau in acelasi timp cu ceremonia de nunta. Este bine de stiut ca in cazul in care se rupe relatia celor doi si a avut loc slujba de logodna, daca se vor casatori cu o alta persoana, preotul va oficializa slujba ca si cand cei doi s-ar afla la o a doua casatorie.

   Daca nu v-ati logodit inca dar ati stabilit data casatoriei, nu va faceti griji. Din ceremonia religioasa nu va lipsi cea a logodnei, cu tot ce reprezinta ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu