sâmbătă, 14 decembrie 2013

Rochia alba de mireasa



Iata un subiect destul de dezbatut in randul viitoarelor mirese. Am intrat zilele trecute pe un forum dedicat nuntilor si am constatat ca discutiile sunt destul de aprinse intre miresele care militeaza pentru rochia clasica, de culoare alba si cele revolutionare, care spun ca vremea albului a trecut si este momentul rochiilor de mireasa in culori vi.
 Personal, inca din copilarie visam la rochia alba de mireasa si chiar daca de-a lungul vremii gusturile mi s-au schimbat putin si am optat la propria-mi nunta pentru o rochie ivorie, nu m-am indepartat prea mult de la ideea de rochie alba.

Dintotdeauna rochia alba? Veti fi probabil socate de raspuns, insa NU, rochia de mireasa nu a fost intotdeauna alba si nici in mod traditional nu trebuia sa fie alba. De altfel, traditia rochiei de mireasa nu este veche de cand e lumea, ci a intrata in constiinta generala de cateva secole. Nu toate femeiele se gandeau la rochia de mireasa in aceeasi maniera in care o facem azi. In general, culoarea alba este considerata reprezentativa pentru rochia de mireasa pentru ca reprezinta puritatea si virtutea femeii care, in mod normal, ar trebui sa fie virgina atunci cand se casatoreste. In conditiie in care acest lucru nu se prea intampla, rochia alba de mireasa este aleasa pur si simplu pentru a perpetua traditia.

Originea rochiei de mireasa. Femeile considera rochia de mireasa ceva absolut grandios, elementul nelipsit de la nunta. Si daca e rochie de mireasa, atunci sa fie alba…sau nu? Originea unui element vestimentar atat de grandios trebuia sa fie un loc al misterului, al curtii regale, al legendelor si al traditiilor, nu? Asa cum poate banuiti, rochia alba de mireasa isi are originea in Monarhia Engleza. Regina Victoria a fost prima care a purtat o rochie complet alba la nunta sa. Cum regina Victoria era foarte populara, rochia alba petru ceremoniile nuptiale a devenit popualara i randul femeilor din lumea intreaga.

O alta semnificatie a albului. Daca prezent consideram ca rochia alba reprezinta puritatea femeii, atunci cand a fost purtata prima data de Regina Victoria in 1840, albul era un semn al bunastarii. Chiar daca initial rochia alba aleasa de regina a fost privita cu scepticism, multe femei aristocrate au considerat-o ca pe un pas unic in moda si au inceput sa poarte rochii albe, in primul rand pentru a-si sugerea originea nobila. Daca doreai sa te casatoresti intr-o rochie alba de mireasa, trebuia sa ai si resuresele financiare ca sa faci asta, pentru ca rochiile de mireasa albe erau foarte sensibile, se curatau greu la vremea respectiva si cu siguranta nu puteau fi purtate de mai multe ori. Fiind o investitie mult prea mare pentru o femeie de rand, rochia alba de mireasa a ramas mult timp dedicata nobililor.Rochia Coco Chanel. 

 Daca Regina Victoria a dat impulsul, rochia alba de mireasa a devenit accesibila si femeilor de rand dupa ce Coco Chanel a conceput rochia de mireasa pana la genunci si cu o imensa trena, ambele de culoare alba. Popularitatea rochiei albe de mireasa a scazut din nou, in timpul Razboiului Mondial, cand din nou numai cei instariti si-o puteau permite. Rochia alba a revenit insa in forta dupa 1950 si dupa ce majoritatea vedetelor de la Hollywood au ales albul pentru nunta lor, acesta a ramas intiparit in mintea femeilor. Astfel, incetul cu incetul, s-a nascut si s-a perpetuat traditia rochiei albe de mireasa.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu