miercuri, 26 februarie 2014

Old fashion... corsetul!

Sa vorbim putin despre Old-fashion! 
A trecut deja prin toata istoria, prin multe stiluri, de la renastere si pana in prezent. In zilele noastre este folosit mai mult  ca o piesa vintage, folosita din ce in ce mai putin.

Totusi, corsetul, are o istorie foarte controversata! Sa va povestesc!
Rolul corsetului, inca din primele descoperiri, a fost acela de a modela
corpul, de a-l constrange pentru a capata tinuta ideala. A devenit piesa de lenjerie intima cu rol fundamental al ansamblului vestimentar si a fost adaptat diferitelor mode si idealuri de frumusete.

Sunt multe feluri de corsete, cele mai multe au acelasi rol, de a micsora talia si de a crea curbe dramatice, de a exagera bustul si soldurile, dar au existat si cateva exceptii.


Au existat corsetele tubulare, corsete sub-bust sau peste solduri, unele chiar si pana la genunchi, dar si mini-corsete construite ca niste centuri late. Toate au la baza ceva comun: materiale rigide, armaturi metalice, sisteme de inchidere reglabile. Cele mai bune corsete totusi sunt cele facute din materiale care permit o oarecare flexibilitate si care sunt intarite cu balene.

Istoria corsetelor!
Cum spuneam, se remarca inca din antichitate din diverse statuete facute de civilizatia minoica si greceasca. Gasim apoi multe dovezi in perioada Renascentista, inspirate de armurile medievale, cu rol de a proteja torsul si de a aplatiza sanii.




Curtea regala a Spaniei a influentat mult stilul Tudorilor. Regina Elisabeta I a Angliei a dat numele "stilului Elisabetan" inspirat din stilul Tudorilor, mai putin riguros decat acesta.

In secolul XVII s-a produs o impartire a modei europene. Influenta spaniola a condus catre rochii incheiate pana sus, la baza gatului, din matase si cu corsete purtate pe deasupra rochiei. Influenta habsburgica a condus moda spre materiale vaporoase, corsete stranse, decolteuri generoase.
Talia "clepsidra" s-a facut remarcata in secolul XVIII iar corsetele au inceput sa fie impodobite cu multe fundite si accesorii pretioase.

Dupa revolutia Franceza, corsetul se purta la baza sanilor, asemenea unui sutien inconfortabil.
Secolul XIX si stilul Victorian a readus la moda corsetele clasice, fuste largi, topuri la baza gatului, rochii de bal. Cred ca ati vazut toate filmul "Pe aripile vantului" si ati admirat costumele fantastice ale personajelor principale.
Odata cu inventarea sutienelor in jurul anilor 1930, corsetul a disparut putin din moda, dar in anii 50 a devenit accesoriu important in vestimentatia de spectacol si de cabaret.




In zilele noastre, corsetul este considerat simbolul cochetariei feminine, insa nu mai este la fel de purtat ca in trecut.


Atat cu istoria corsetului, toata aceasta introducere a fost facuta doar pentru a va gandi mai bine la alegerea unei rochii de mireasa. Puneti-va talia in valoare alegand o rochie cu corset. 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu