duminică, 9 martie 2014

Torturi nunta - Martipan si creativitate

Martipanul a fost folosit prima data de catre maicutele de la Manastirea Santa Maria dell'Ammiraglio din zona Palermo, numita si Martorana care au dorit sa infrumuseteze manastirea cu ocazia vizitei Papei creind astfel "Frutta Martorana". Acestea au folosit aceste Fructe din martipan pentru a le atarna in copaci intrucat culesesera fructele cu cateva zile inainte. Astfel, fructele din martipan au ajuns sa fie foarte folosite la diverse manifestari.


Cuvantul "martipan" este de origine araba, temenul denumind o moneda bizantina cu chipul lui Iisus Hristos pe una din fete. In anul 1193, venetienii au inceput sa foloseasca aceasta moneda dandu-i numele de "marzapane". Asocierea acestui cuvant cu fructele zaharoase create de maicutele din Palermo s-a produs in timp, iar raspandirea acestui cuvant in toata Europa s-a produs in secolul XIV.








Martipanul este preparat din zahat pudra si faina de migdale. La acestea se pot adauga diverse arome, coloranti alimentari sau zeama de lamaie pentru a-i schimba gustul foarte dulce si pentru a crea diverse modele de catre maestrii cofetari.

Langa Budapesta exista chiar un muzeu inchinat acestui dulce produs, unde pot fi admirate o multime de obiecte din martipan. Fructe, personaje, flori, jucarii, toate sunt facute in laboratorul acestui muzeu cu multa migala de catre oameni priceputi.

Torturile din martipan devin adevarate piese de rezistenta in cadrul unei nunti, deoarece ele atrag atentia tuturor invitatilor prin formele spectaculoase ce pot fi redate din acest produs. O multitudine de culori si arome pot imbraca tortul tau preferat.
Bineinteles, tortul poate fi strans legat de tematica nuntii prin tot soiul de elemente decorative. Totul depinde de imaginatia voastra si de priceperea maestrului cofetar la care apelati.

Desi pare greu de realizat, Martipanul poate fi facut foarte usor acasa din samburi de migdale si zahar pudra. Odata ce ati incercat sa realizati primele forme din martipan, va veti simti atrase si veti vrea sa incercati sa realizati din ce in ce mai multe modele!

In cele ce urmeaza va prezentam cateva modele de torturi imbracate in zeci de forme si culori spectaculoase. Speram sa va inspire in alegerea tortului nuntii!

Este timpul pentru ceva nou in ceea ce priveste tortul de nunta.
Da frau liber imaginatiei, gaseste o cofetarie pe masura imaginatiei tale si creeaza un tort asa cum ai visat.
Noi am cautat putin si am descoperit ca se poate.

Acestea sunt doar cateva modele pe care le-am gasit la chocolateweddingcakes.co.uk

Torturi de nunta in stil frantuzesc

 Torturile frantuzesti au un specific aparte, cuvantul care le caracterizeaza cel mai bine ar fi "croquembouche", care vine de la cuvantul frantusesc "croquant" insemnand crocant si "bouche" de la gura.
Torturile in general sunt facute in forma unor cornete formate din mai multe gogosele umplute cu crema, care sunt invelite intr-o plasa de zahar glazurat, care le imbraca si apoi este decorat cu trandafiri din martipan care se fac in laborator, petala cu petala. O alta modalitate de a decora tortul este de a-l inveli cu o glazura de ciocolata alba care poate fi la cerere aurita.
Croquembouche-ul este cel mai intalnit model de tort la nuntile frantusesti, botezuri si alte reuniuni de familie din Franta. Reteta dateaza din vremurile medievale, mai exact ele erau asociate meselor regilor si nobililor din acele perioade. Tortul este destul de impozant ca sa fie pus singur fara alte ornamente sau decoratiuni pe masa.


torturi frantuzesti torturi frantuzesti torturi frantuzesti
 torturi frantuzesti  torturi frantuzesti  torturi frantuzesti
 torturi frantuzesti  torturi frantuzesti  torturi frantuzesti
 torturi frantuzesti  torturi frantuzesti  torturi frantuzesti
 torturi frantuzesti  torturi frantuzesti  torturi frantuzesti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu