joi, 17 iulie 2014

MASTI VENETIENE PENTRU VALSUL MIRESEI

Am ales mastile pentru Dansul Mirilor, pentru ca tema nuntii noastre este basmul, cu printese si printi si de unde nu putea lipsi balul, iar piesele de rezistenta, vor purta masti venetiene, pentru mai multa culoare si originalitate.

 Si acum, va propun sa pasim intr-o scurta istorie a Mastilor Venetiene: sunt cunoscute de întreaga lume,dar puţini ştiu cât de multă istorie se ascunde în spatele lor.Realizate cu multă îndemânare şi trudă ele sunt purtate de secole de turiştii care participă la Carnavalul veneţian încă din 1296.În 2011 Carnavalul a avut şi o tematică aparte care a strâns şi mai mulţi vizitatori zi de zi.
 
Carnavalul veneţian are loc în fiecare an la Veneţia, Italia şi strânge  astăzi aproximativ 30,000 de vizitatori pe zi.

Maştile purtate în timpul Carnavalului ascundeau diferenţele  dintre clasele sociale. Astfel, chiar şi cei mai umili dintre veneţieni puteau  fi pentru o zi eleganţi şi rafinaţi. Carnavalul facea trecerea de la sezonul de iarna la cel de primăvară.

Există cinci tipuri diferite de măşti veneţiene:masca Bauta-care acoperă de obicei toată faţa,dar există şi unele doar până la nivelul gurii,astfel mâncatul, băutul şi vorbitul să fie mai uşoare, masca Columbină-mască doar pentru jumătatea feţei foarte frumos decorată,uneori chiar cu aur sau argint,masca Moretta-foarte populară printre femeile veneţiene deoarece pune în valoare trăsăturile feminine,masca Volto sau Larva-este de obicei albă şi este purtată cu o pelerină şi o pălărie tricorn şi masca Medico Della Peste-care deşi este macabră este foarte populară,cu un cioc lung şi  ochi rotunzi acoperiţi cu discuri de cristal.

Masca împotriva ciumei sau Medico Della Peste a fost creată de un fizician francez în secolul al XVI lea,Charles de Lorme care o folosea  pentru a se proteja de ciumă atunci când trata  bolnavii.Doctorii care l-au urmat pe Charles de Lorme ,purtau de obicei masca cu o pălărie neagră şi o pelerină lungă neagră,mănuşi albe şi un baston.
Măştile sunt realizate de aşa numiţii  “mascherari” care au un statut aparte încă din 1436. Erau  ajutaţi de pictori care le desenau feţele pe modelul de gips  acordând foarte multă atenţie detaliilor. Formele erau apoi prelucrate de mascherari şi decorate cu aur, argint, picturi deosebite, cristale sau pene.

Carnavalul veneţian a fost întrerupt de regimul  fascist a lui Mussolini în 1930 şi a fost  reînviat la 1979 de artizanii care doreau să readucă sărbătoarea la Veneţia.

Locul cel  mai importante  unde măştile sunt purtate cu graţie este balul mascat  din timpul Carnavalului- Gran Ballo della Cavalchina, ţinut la Teatro La Fenice,şi  este unul dintre cele mai spectaculoase baluri mascate din lume.

De la mijocul secolului al XV lea şi până la sfârşitul secolului al XVI lea cu organizarea Carnavalului  veneţian  s-a ocupat Compagnie di Calze, care erau asociaţii de tineri nobili recunoscuţi dupa ciorapii lungi şi multicoloraţi pe care îi purtau. Ei trebuiau să pregătească şi să creeze  evenimentele din timpul Carnavalului şi să se ocupe de toate detaliile aferente: măşti, costume, locaţii, personaje.

Măştile veneţiene au avut o apariţie fascinantă în filmul “Cu ochii larg închişi” (Eyes wide shut,1999). În film, caracterul principal, Tom Cruise intră într-un grup sinistru de hedonişti bogaţi în timpul unui  bal mascat bacchanalian.

În 2011 Carnavalul veneţian are şi o tematica “Ottocento”(1800),şi a avut loc între 19 Februarie şi 8 Martie.Nu au lipsit ţinutele romantice şi  amprenta Risorgimento-ului(Unificarea italiei),susţinute de rochiile pompoase,pălării înalte,crinoline sau  corsete şi bineînţeles nelipsitele măşti veneţiene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu