joi, 29 august 2013

10 traditii de nunta din jurul lumii

Fiecare cultura are traditiile ei, mai ales atunci cand vine vorba despre nunti. Exista obiecte ce aduc noroc, altele care aduc ghinion, exista gesturi ce trebuiesc facute pentru a incuraja bogatia, si multe, multe, alte exemple. Mi s-a parut interesant sa scriu putin si despre alte culturi, sa vedem ce mai este si in ograda vecinilor. Haideti sa vedeti ce am aflat.


1.schimbarea de garderoba. In China, miresele aleg nu doar o rochie de mireasa, ci trei. Prima este traditionala qipao, de obicei vopsita in culoarea rosie, intrucat rosul semnifica norocul. A doua rochie este una alba, ca de bal (stilul printesa). Iar a treia rochie este una lasata total la alegerea miresei, indiferent de culoare sau de tip.

2.mainile pictate sunt un obicei de nunta specific Indiei, in care mireasa si toate rusele ei de sex feminim isi impodobesc mainile si picioarele cu desene elaborate numite mendhi, realizate cu vopsea de tip henna.

3. saritul peste matura. Nu sunt sigura ca inteleg foarte bine semnificatia acestei traditii, insa din cate pot deduce aceasta inca se tine la nuntile afro-americane deoarece reprezinta modul in care cei doi miri isi declara iubirea unul fata de celalalt.

4.mazel tov! In traditia evreiasca, la sfarsitul ceremoniei, mirele trebuie sa sparga un pahar sub piciorul sau, pentru a sarbatori fericirea si bucuria, iar invitatii trebuie sa strige MAZEL TOV! (mult noroc!)
domnisoare de onoare micute. In cadrul nuntilor regale in Marea Britanie, domnisoarele de onoare sunt fetite si nu femei asa cum se obisnuieste in restul culturilor. Printesa Diana a avut cinci domnisoare de onoare dintre care cea mai mica avea 5 ani, iar cea mai mare avea 17. Kate Middleton a mers chiar mai departe avand doua domnisoare de onoare cu varsta de 3 ani.

5. In Peru femeile singure iau parte la un ritual mult mai delicios decat aruncatul buchetului. Tortul mirilor are trecute prin el mai multe panglici, iar la capatul uneia dintre ele se afla un inel. Fiecare femeie singura va trage cate o panglica, iar cea care nimereste inelul, se spune ca se va casatori cel mai repede.

6. In cultura Zulu, familia mirelui sacrifica o vaca pentru a-i ura bun venit miresei, iar aceasta pune bani in stomacul vacii, simbolizand faptul ca acum este si ea un membru al familiei.

7. Spiritul nuntilor libaneze este unul foarte vesel, intrucat o procesiune formata din familia si prietenii mirelui, plus cativa dansatori si cantareti, il insotesc pe acesta pana acasa la mireasa, de unde se pleaca la biserica.
rascumparare pentru mireasa. Trebuie sa recunoastem ca rusii sunt foarte inventivi, chiar daca aceasta traditie aduce putin cu furatul miresei de la noi. Mirele trebuie sa se duca acasa la mireasa, unde se va lovi de refuzul familiei acesteia de a o conduce la altar. Mirele trebuie sa treaca prin tot felul de situatii, umilinte si jocuri, iar odata ce a impresionat familia si prietenii mirese, isi poate intalni aleasa.

8. In timp ce mirii rusi sunt ocupati sa isi rascumpere miresele, miri pakistanezi sunt ocupati cu rascumpararea pantofilor. In timpul unui ritual in care mirilor le este pus un sal verde deasupra capului si sunt ocupati sa se uite unul la altul, rudele miresei ii fura pantofii mirelui, care trebuie sa ofere bani in schimbul incaltarilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu