marți, 7 ianuarie 2014

1 AN DE BLOG - Cununia religioasa

  DA! Deja a trecut 1 an de zile de cand imi expun pareri si opinii... despre nunta, care sper sa va fie de folos...\

234 de zile pana la nunta...

 1. Alegerea bisericii: locatie, arhitectura si aspect

Primul pas in planificarea slujbei religioase este acela de a alege lacasul sfant in care se va oficia ceremonia religioasa. Optiunea ta trebuie sa tina cont de religia de care apartii, duhovnicul tau( daca ai avut unul pana acum), arhitectura, spatiul din curtea bisericii etc. Iata de cate aspecte trebuie sa tii cont pentru a face o alegere buna. Dupa ce aceasta decizie foarte importanta a fost luata de comun acord cu nasii( caci acestia vor plati cheltuielile slujbei) trebuie sa discuti cu preotul care va oficia slujba, despre taxele incluse, de exemplu daca exista cor si daca se cere o taxa suplimentara. Apoi, nu uita sa intrebi preotul despre posibile si eventuale decalari intre nunti. Poti folosi acest timp in care stai in curtea bisericii asteptand sa intri, facand poze de exemplu.

Sfat practic: Alege ca biserica in care vei efectua slujba religioasa sa fie aproape de locatia in care vei face pozele sau de restaurantul in care va avea loc petrecerea de nunta. Numai asa nu va trebui sa te ingrijorezi de cum vor ajunge invitatii la restaurant. In plus, daca nunta are loc intr-un oras mare, nu iti doresti sa fii blocata in trafic, in loc sa te distrezi si sa sarbatoresti alaturi de invitati bucuria de a fi sot si sotie.

2. Acte necesare la cununia religioasa

Cununia religioasa nu poate avea loc, daca mirii nu au fost cununati civil, prin oficierea actelor la starea civila. Apoi, daca unul dintre miri a fost cununat religios inainte de aceasta casatorie de cel putin 3 ori, nu ii mai este permis sa fie cununat religios. Aceasta conditie este impusa de Biserica Crestin Ortodoxa. Daca indeplinesti conditiile legale sunteti apti sa pasiti la altarul bisericii pentru a va uni destinele in fata lui Dumnezeu. Dar nu uita sa iei cu tine certificatul de casatorie si certificatul de botez, in cazul in care unul din miri s-a convertit de la o alta religie.

Sfat practic: Lasa responsabilitatea de a aduce actele la biserica in seama domnisoarei de onoare, mamei unuia dintre miri sau oricarei alte persoane pe care te poti baza cu mare incredere. Tu si viitorul tau sot veti fi prea emotionati si tensionati ca totul sa iasa perfect, incat este posibil sa nu iti aduci aminte ca ai nevoie de aceste lucruri atat de importante.

3. Lumanarile de nunta

Desi de multe ori lumanarile de cununie sunt vazute ca un accesoriu floral care face parte din decorul de nunta, acestea au o semnificatie sprituala importanta. Ele reprezinta "lumina" dupa care se vor calauzi impreuna pe parcursul casniciei cei doi. Flacara reprezinta focul iubirii dintre cei doi parteneri, acesta fiind motivul pentru care sunt doua lumanari si nu doar una. Lumanarile de cununie sunt un simbol al puritatii sufletului si al iubirii. Acestea sunt de obicei cumparate de parintii spirituali( nasii) in semn de respect pentru unirea celor doua sufletele si ca dovada ca acestia ii vor indruma pe miri spre calea cea buna. In mod normal mirii nu vin la biserica in aceasi masina- nasul o conduce pe mireasa, iar mirele vine in aceasi masina cu nasa. De accea si lumanarile sunt aduse la biserica separat. In biserica lumnarile de nunta sunt tinute de domnisoara si cavalerul de onoare. In unele regiuni traditia cere ca lumanrile de cununie sa fie tinute de nasi.

Momentele cununiei religioase

1. Intrarea in Biserica

Intrarea la altar se face in urmatorul fel: cei care deschid alaiul sunt domnisoara si cavalerul de onoare purtand in mana dreapta lumanarile de cununie. Apoi sunt urmati de nas, la brat cu mireasa, nasa purata la brat de catre nas, socrii mari, socrii mici si nuntasi in ordinea pe care o doresc. Mirii se vor aseza cu fata la altar in mijloc, nasul va sta in dreapta mirelui insotit de cavalerul de onoare si nasa in dreapta miresei, insotita de domnisoara de onoare. In spatele miresei vor sta socrii mici si in spatele mirelui se vor aseza socrii mari. Dupa ce s-au asezat si nuntasii preotul va aprinde lumanarile si va porni oficierea cununiei religioase.

2. Slujba de logodna: punerea verighetelor pe deget

Cele doua inele simbolizeaza legamantul dintre mireasa si mire. Acestea simbolizeaza, de asemenea vesnicia si trainicia noi familii. In prima parte a slujbei acestea sunt puse de preot pe inelarul de la mana dreapata, daca nu s-a efectuat anterior o slujba de logodna. Daca aceasta din urma a fost oficiata inr-o alta zi, preotul va scurta ceremonia religioasa si verighetele vor fi schimbate pe inelarele de la mana stanga a mirilor. Aceasta schimbare va fi facuta de nas pentru mire , respectiv de nasa pentru mireasa.

3. Punerea cununiilor pe capetele mirilor

Cununiile sunt "coroanele" auriii care sunt asezate de catre preot cu ajutorul nasilor pe capetele mirilor in timpul slujbei religioase. Aceasta traditie dateaza inca din vechime, cu astfel de coroane erau incununati regii si imparatii ca semn al dobandirii puterii si biruintei. Cununiile de nunta simbolizeaza respectul pentru curatia si fecioaria mirilor, acum ajunsi in fata lui Dumnezeu sa isi uneasca destinele si sa savarseasca taina casatoriei. .„Cununiile se pun pe cap, ca semn al invingerii, pentru ca mirii, au ramas neatinsi de pacatul desfranarii", spunea Sf. Ioan Gur de Aur credinciosilor din vremea sa. In acest moment al slujbei religioase, preotul impreuna cu dascalii sau corul bisericesc, canta pentru miri: „Doamne, Dumnezeul nostru, cu marire si cu cinste incununeaza-i pe dansii!".
 

4. Citirea Evangheliei de catre preoti

Dupa punerea cununiilor, urmeaza citirea Apostolului (Efeseni V, 20-33), in care Sf. Ap. Pavel aseamana nunta cu legatura sfanta dintre Hristos si Biserica, indemnand pe miri sa se iubeasca unul pe altul. In continuare, se citeste Sf. Evanghelie.

5. Cupa bucuriilor si a necazurilor: gustatul din vin si paine

Dupa savarsirea pildei si citirea Sfantei Evanghelii, in care se care se relateaza minunea savarsita de Mantuitorul Hristos la nunta din Cana Galileii (Ioan II, 1-11), urmeaza o scurta rugaciune in care Preotul ii binecuvateaza pe miri si repeta de mai multe ori " Se cununa robul lui Dumnezeu... cu roaba lui Dumnezeu....!". Dupa aceasta se rosteste in cor cu miri, nasii si nuntasii rugaciunea „Tatal nostru". La terminarea acesteia preotul va rosti rugaciunea pentru binecuvantarea paharului cu vin, care reprezinta sangele lui Iisus Hristos. In timpul acestei rugaciuni, preotul binecuvanteaza paharul cu vin din care da mirilor sa guste pe rand, de trei ori, in timp ce se canta: „Paharul mantuirii voi lua" (Ps. 115, 4). Traditia spune ca trebuie sa fie aduse la biserica piscoturi, cozonac sau paine pentru a fi sfintita si servita mirilor dupa ce a fost inmuiata in cupa bucuriilor.

6. Dansul lui Isaia: inconjurarea mesei

Dupa etapa de mai sus, in fata lui Dumnezeu cei dori miri sunt sot si sotie si sunt binecuvantati din punct de vedere religios pentru a isi intemeia o familie. In semn de bucuria prilejuita de nunta, se inconjoara masa pe care au stat cununiile si sfanta evanghelie de trei ori. Pe tot parcursul ritualului preotul urmat de nas, mire, mireasa si nasa, acompaniat de cor si dascali intoneaza trei imne:
„Isaie, dantuieste; Fecioara a avut in pantece si a nascut Fiu pe Emanuel...". Nunta se face si cu scopul nasterii de prunci, iar Biserica ne aminteste de nasterea minunata a dumnezeiescului Prunc din Sfanta Fecioara, nastere pe care a prezis-o mai ales proorocul Isaia (VII, 14).
„Sfintilor mucenici, care bine v-ati nevoit si v-ati incununat...";
"Slava Tie, Hristoase Dumnezeule; lauda apostolilor si bucuria mucenicilor...". Prin aceste ultime cantari se transmite mirilor sa se faca partasi lui Hristos si sfintilor lui prin viata curata, pe care o vor avea in cadrul casniciei.

6. Scoaterea cununiilor

Dupa finalizarea acestui dans, mirii si nasii isi reiau locurile pe care le-au ocupat anterior si, nasii ajutati de preot, vor scoate cununiile mirilor de pe cap. In timp ce le sunt indepartate cununiile mirii se aseaza cu fruntea pe Sfanta Evaghelie, apoi la ridicare se inchina de 3 ori si o saruta. Dupa savarsirea acestui moment preotul va incheia slujba, mirii vor saruta mana nasilor in semn de respect si recunostinta, apoi nuntasii pot felicita proaspetii insuratei.Un obicei des intalnit dupa oficierea cununiei religioase este acela ca mama miresei sa imparta bomboane, fursecuri, prajituri nuntasilor. 

7. Iesitul din biserica

Iesirea din biserica se efectueaza invers decat a avut loc intrarea. Acum nuntasii sunt cei care ies primii, pentru a intampina fericitul cuplu. Nuntasii sunt urmati de cavalerul si domnisoara de onoare cu lumanarile aprinse. Ei sunt urmati de nasi si ultimii care ies din biserica sunt fericitii insuratei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu