duminică, 26 ianuarie 2014

Cum sa-ti alegi costumul de mire?

Iata principalele reguli in materie de stil de la care nu trebuie sub nicio forma sa faci rabat, cu atat mai mult in ziua nuntii tale:


 
 

   1. Regulile de inchidere a sacoului

Sacoul cu doi nasturi: creatie mai recenta decat sacoul cu trei nasturi, are efectul de subtiere a siluetei, in principal datorita faptului ca este mai revelator din punct de vedere al expunerii camasii si a cravatei. Este obligatorie inchiderea nasturelui de sus, in timp ce acela de jos va ramane intotdeauna deschis(foto 1). Ratiunile sunt si de ordin practic totodata; lejeritatea sacoului atunci cand te asezi va fi mai mare in conditiile acestea.


 





 
   Sacoul cu trei nasturi: se inspira din jacheta de calarie englezeasca. Preceda ca perioada de creatie sacoul cu doi nasturi si alungeste silueta. Ca si la modelul mentionat mai sus, nasturele de jos nu se incheie niciodata. Cel din mijloc se va inchide intotdeauna, indiferent de postura adoptata. Nasturele de sus se va inchide daca reverele nu sunt intarite, dar in conditii normale se va lasa descheiat. (foto 2)

 










    Sacourile cu doua randuri de nasturi:

    Si acestea, la randul lor, se impart in doua categorii: sacoul cu patru nasturi si cu sase nasturi(foto 3). In cazul celui cu patru nasturi, cei doi de jos se vor inchide, iar cei de sus vor ramane deschisi, in timp ce in cazul sacoului cu sase nasturi, primii patru de jos se vor inchide. Aceste tipuri de sacouri se pot deschide atunci cand te asezi.



 
 
 

   2. Reverele

    Exista doua tipuri de sacouri: cel cu o deschizatura laterala in V, unde gulerul si reverul se reunesc (foto 4) si cel cu un rever mai intins decat gulerul, cu o deschizatura in V mult mai stramta si mai adanca. Cea din urma varianta ridica gradul de formalitate a sacoului, in special daca acesta are un singur rand de nasturi.




  

 

 3. Buzunarele

     Cel mai intalnit tip de buzunar este acela « proiectat » (> engl. « jetted »), care este doar cusut in captuseala sacoului si doar o linie stramta orizontala marcheaza inceputul sau. Al doilea tipar de buzunar este acela « clapa », care acopera inceputul buzunarului. In general, se considera ca implica un grad mai scazut de formalitate, dar uneori sunt create in asa fel incat sa poata fi ascunse in interiorul buzunarului, mimand astfel buzunarul « proiectat ». (foto 5)





 
 
   « Buzunarul de bilet », cum este numit in engleza, este rar intalnit (foto 6). Se gaseste desupra buzunarului din dreapta si are o dimensiune net redusa fata de acesta. Se gaseste in general la sacourile croite pe masura, sunt un indiciu al calitatii superioare si sunt recomandate barbatilor inalti, intrucat creeaza efectul de micsorare a siluetei.


 
 
   Buzunarul de la piept (foto 7) este intotdeauna deschis si nu trebuie sa contina mai mult de un articol, in general batista. Acest lucru se datoreaza in special faptului ca articolele voluminoase genereaza o distorsiune a aspectului texturii. De asemenea, din moement ce imparte spatiul cu buzunarul de jos, va tinde sa impinga eventualele articole din acest buzunar in coapsa sau sold atunci cand te asezi.
    Principalele elemente ale sacoului trebuie sa constituie puncte de referinta in alegerea costumului, asa ca speram ca aceste sfaturi iti vor fi de folos.

Un alt element de distinctie intre tipurile de sacou il constituie crapatura de la spate, care permite dinamismul miscarii si accesul relativ facil la buzunarele pantalonului. Diferentierea se face la trei niveluri: sacourile fara o astfel de crapatura, cu una singura sau cu doua. Sacourile fara crapatura la spate confera look-ului un aspect neted, drept, dar sunt predispuse cutelor din cauza dificultatii pozitiei pe scaun. Stilul se potriveste de minune unei siluete atletice, fiind de evitat de catre persoanele cu cateva kilograme in plus. Sacourile cu o crapatura centrala sunt caracteristice stilului american si permit extinderea sacoului in timpul asezarii, ceea ce confera mai multa lejeritate. De asemenea, acest tip de sacou este mai usor de croit si prin urmare mai accesibil ca pret. Sacourile cu dubla crapatura (foto 1) sunt ideale pentru accesul usor la buzunarele din spate ale pantalonilor, tinand cont de faptul ca cele doua deschizaturi sunt dispuse in dreptul acestora, si ascund cel mai bine partea posterioara a siluetei.

    Prezenta nasturilor pe manecile sacoului are o motivatie mai profunda decat esteticul. Traditional, acestia aveau rolul de a incuraja utilizarea batistei sau de a permite spalatul mainilor fara a fi necesara renuntarea la sacou (lucru considerat o ofensa adusa companiei). In zilele noastre, ei fac parte din detaliul de croiala. In general, acestia sunt in numar de patru, desi nu este iesit din comun sa fie redusi la 3. Intotdeauna trebuie sa fie un numar cel putin egal cu cel al nasturilor din dreptul taliei. Cele mai multe costume prezinta nasturi care nu au niciun fel de rol functional, dar, in caz contrar, este indicat sa lasi un nasture deschis pentru a atrage atentia asupra designului si, evident, a calitatii costumului, desi alegerea este pana la urma personala.


 
   Turul pantalonilor si pliurile (foto 3): cum spuneam in articolul anterior, rolul pantalonilor este acela de a atrage atentia asupra sacoului si a pantofilor. Pantalonii cu banda de pe talie extinsa prezinta un nasture ajutator a carui utilitate este aceea de a stabili un grad mai mare de comfort. Ideea de baza este aceea de a distribui greutatea in mod egal, pentru a evita eventualele cute. Prezenta pliurilor este si ea polarizata de anumiti factori: in primul rand, este recomandata doar persoanelor mai plinute, intrucat se pot extinde pentru mai mult comod. Aspectul neted este ideal pentru siluetele zvelte.


 
    Mansetele pantalonilor au doua reguli de baza (foto 4): sunt ideale pentru siluetele inalte si interzise siluetelor mignone. De asemenea, daca alegi pliuri duble, trebuie sa porti mansete, pe cand pentru aspectul neted lipsa mansetelor este un must.

    De nenumarate ori, stilistii recunosc: stilul nu poate fi captat in reguli. Constructia « reguli de stil » ar putea parea prin urmare paradoxala. Adevarul in moda este unul singur: nu exista stilist mai bun decat gustul personal. Singura restrictie este ca acest gust personal sa fie dezvoltat pornind de la esteticul modei pentru a nu trece insesizabil in latura mai putin « stylish  a stilului ».

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu