vineri, 14 iunie 2013

Asezarea invitaţiilor la mese

una dispoziţie a invitaţilor tăi depinde şi de felul cum sunt aşezaţi la mese. Acordă toată atenţia acestui mic amănunt dacă vrei să eviţi conflictele şi nemulţumirile.

Ca orice mireasă îţi doreşti ca invitaţii să se simtă bine la nunta ta. Asta depinde şi de muzică, şi de meniu, elemente la care mirii se gândesc îndelung, dar depinde în foarte mare măsură şi de felul cum sunt aşezaţi invitaţii la mese. Iar acesta e un amănunt ce nu primeşte întotdeauna importanţa cuvenită.

De ce e bine să gândeşti din timp aşezarea la mese

Unele mirese preferă să nu facă niciun aranjament, lăsând invitaţii să-şi aleagă locurile la mese. Poate fi o idee bună pentru nunţile foarte mici, dar la cele mari se va isca un haos de nedescris când încep să ajungă invitaţii.

În mod inevitabil, unii dintre invitaţi nu vor avea loc la mesele unde stau prietenii lor, alţii vor opri locuri pentru cei mai apropiaţi spre indignarea celor care se văd nevoiţi să împartă masa cu bunicii mirilor. Unii vor fi nevoiţi să stea singuri şi izolaţi, alţii vor găsi loc doar lângă rudele cu care s-au certat.

Dacă gândeşti din timp aşezarea invitaţilor, fiecare va fi nevoit să stea pe locul indicat şi chiar dacă vor fi doi-trei nemulţumiţi, cel puţin reuşeşti să eviţi haosul general.

Cum să-ţi aşezi invitaţii la mese

Chiar dacă vrei să încurajezi formarea de noi prietenii între rudele tale şi ale lui, între prietenii tăi şi ai lui, nu este acum momentul potrivit. Când vin la nunta ta, invitaţii vor să se simtă bine şi asta nu se va întâmpla dacă stau printre necunoscuţi.

Bineînţeles că vei forma grupuri: rudele tale, rudele lui, colegii tăi, colegii lui, invitaţii naşilor, prietenii tăi şi ai lui etc. Problema este că mesele au un număr fix de locuri, aşa că probabil vor fi colegi care nu încap la masa colegilor sau prieteni care nu vor avea loc la mesele prietenilor. Cum faci să-i împaci pe toţi?

Dacă sunt două colege de-ale tale care nu încap la masa celorlalţi colegi, ai grijă să le aşezi măcar la o masă apropiată ca să nu fie chiar izolate. Desigur, le vei aşeza cu persoane de aceeasi vârstă, acesta fiind unul din cele mai importante criterii atunci când formezi noi grupuri.

Oamenii care nu se cunosc între ei se aşază la masă şi în funcţie de statut social, meserie, pasiuni comune. Încearcă să faci o listă în care, alături de numele invitatului, să treci pasiunile lui, meseria sau subiectele preferate de discuţie. În momentul când conduci invitaţii la masă sau când treci să-i saluţi fă-le cunoştinţă celor care nu s-au mai văzut şi spune câte ceva despre fiecare, de exemplu: „Ea este colega mea, Ioana, şi este pasionată de moda vintage, la fel ca tine”. Astfel, le dai din start un subiect de discuţie.

Oricât de mult ţi-ai dori să formezi noi cupluri printre invitaţi, nu e indicat să aşezi burlacii şi domnişoarele la aceeaşi masă. N-ai face decât să creezi momente jenante, căci fiecare dintre ei va şti de ce este pus acolo. Mai bine aşază şi câte un cuplu sau două la fiecare masă.

Nu uita să întrebi în familie care sunt simpatiile şi antipatiile între rude. N-ai vrea să faci o gafă aşezând la aceeaşi masă două persoane care tocmai s-au certat.

Pentru cei mai în vârstă dintre invitaţi pregăteşte mese separate, într-un loc mai liniştit de unde se poate vedea bine ringul de dans şi masa de prezidiu. Iar pentru cei mai mici, dacă sunt suficient de mulţi, pregăteşte o masă separată - desigur vor sta aici numai copiii sufficient de mari ca să mănânce singuri. Poţi pune pe masă şi jocuri, jucării, cărţi de colorat etc.  

Cum indici locul fiecărui invitat

Chiar dacă îţi doreşti să conduci tu însăţi fiecare invitat la locul lui, probabil că asta nu va fi posibil căci nu vei face faţă avalanşei de oaspeţi. În mod normal, domnişoarele şi cavalerii de onoare ar trebui să preia această sarcină, fiecare conducând la masă cunoscuţii săi.

O altă posibilitate ar fi să indici locul fiecăruia pe un panou aşezat la intrarea în local. Pregăteşte o listă a invitaţiilor în ordine alfabetică, iar în dreptul numelui scrie masa la care se vor aşeza. Mesele pot primi numere sau nume, după dorinţa ta.

Pentru cazul în care unul sau mai mulţi invitaţi refuză să stea pe un anumit loc, ai grijă să existe una sau două mese de rezervă. Tot aici îi vei aşeza şi pe cei care au uitat să confirme prezenţa la nuntă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu