vineri, 7 iunie 2013

Petrecerea burlacilor, istorie şi trenduri moderne

Fedeleşul autohton nu mai are succes, cuplurile de astăzi alegând să petreacă seara ce precede nunta în baruri şi cupluri, la petrecerea burlacilor şi a burlăciţelor.
Tradiţia românească spune că în ziua care precede nunta are loc fedeleşul, o petrecere organizată în casa miresei, la care prietenii tineri ai mirilor cântă, dansează şi pregătesc decoraţiunile pentru a doua zi. Dar, cum tradiţiile altora sunt întotdeauna mai interesante, multe cupluri preferă să renunţe la fedeleş, în favoarea a două petreceri separate, a burlacilor şi a burlăciţelor.

Petrecerea burlacilor, obicei întâlnit în SUA, Canada, Marea Britanie, Australia, dar şi în alte ţări, este organizată de fratele mirelui, cavalerul de onoare sau cel mai bun prieten al lui şi reprezintă ultima ocazie a tânărului de a avea activităţi pe care viitoarea soţie nu le-ar accepta: o bere cu prietenii, jocuri de noroc, sau chiar un spectacol de striptease. În unele ţări, petrecerea include şi farse sau glume a căror ţintă este mirele.

De unde a pornit pretrecerea burlacilor


Se pare că petrecerea burlacilor este o tradiţie veche de când lumea. Începuturile ei au fost descoperite pe vremea spartanilor, care organizau o cină festivă în cinstea viitorilor miri, la care luau parte toţi prietenii lui.

Obiceiuri asemănătoare au apărut la mai toate popoarele, atât mirele cât şi mireasa luându-şi la revedere de la „libertate” prin petreceri la care invitau prietenii de acelaşi sex.

Se crede că petreceri apropiate de cele moderne au apărut în perioada Victoriană, în Anglia. Prietenii mai prezentabili ai mirelui primeau invitaţii oficiale la nuntă şi împărtăşeau bucuria mirelui la petrecerea de după ceremonie. Dar în seara premergătoare acesteia, mirele mai petrecea odată şi cu prietenii pe care nu voia să-i prezinte miresei.   

În acele vremuri, se credea că bărbatul căsătorit îşi abandonează vechii prieteni şi petrecerea burlacilor era o ocazie să-şi ia la revedere de la ei.

Cu timpul însă, petrecerile s-au schimbat mult. Astăzi, mirii nu se mulţumesc să împartă ultimele ore de burlăcie cu prietenii, ci simt nevoia să se distreze cât pentru o viaţă întreagă şi nu o dată s-a întâmplat ca nuntă să fie anulată tocmai din cauza unei petreceri prea deocheate.

Noi trenduri legate de petrecerea burlacilor


Tocmai de aceea, unele cupluri preferă să renunţe la petrecerea burlacilor în favoarea unor distracţii mai nevinovate, dar la fel de interesante. Mirii îşi pot invita prietenii la paintball, laser tag sau chiar la aventuri pline de adrenalină, cum sunt bungee jumpingul şi raftingul. Alţii aleg să meargă la pescuit, în drumeţii sau aleg diverse alte modalităţi de distractie pe placul bărbaţilor. 

Important este ca mirele şi prietenii lui să poată petrece un timp împreuna şi să se bucure de activităţile preferate în lipsa partenerelor de viaţă.

O modă nouă este apariţia miresei la petrecerea burlacilor care nu mai este o ocazie de a plânge după burlacia pierdută, ci mai degrabă o modalitate de a sărbatori noua familie.  

Petrecerea burlăciţelor, o traditie copiată


Copiată după petrecerea burlacilor, desigur. Şi miresele au avut întotdeauna metodele lor de a petrece timpul alături de prietene, dar se pare că prin anii ’60, odată cu revoluţia sexuală au început şi fetele să organizeze petreceri cu alcool, jocuri de noroc şi striptease masculin.

Ca şi în cazul burlacilor, această petrecere este organizată de domnişoara de onoare, sora miresei sau o prietenă apropiată şi poate include farse, glume sau jocuri legate de nuntă şi căsătorie.

Mai nou, şi femeile preferă distracţii mai puţin „periculoase”, care constau în vizite la spa sau la salon, shopping, mici croaziere de relaxare, sau alte activităţi ce nu le aduc pe mirese în braţele unor stripperi plini de muşchi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu