joi, 18 iulie 2013

Acte necesare pentru casatorie

Inainte de a te aventura in organizarea petrecerii pentru nunta, trebuie sa te ocupi, in primul rand, de actele necesare pentru oficierea casatoriei. Trebuie sa stii ca varsta legala pentru casatorie pentru fete este 16 ani, iar pentru baieti 18 ani. Actele trebuiesc depuse cu minimum 10 zile inaintea nuntii la starea civila.

Acte:
- certificate de nastere in original si copie (nelegalizata)

- certificate medicale prenuptiale (valabile 14 zile de la data emiterii si care trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana in cauza se poate casatori)

- buletine de identitate, actele de identitate sau pasapoartele(pentru cetatenii straini si pentru cetatenii romani care domiciliaza in strainatate), original si copie, valabile la data depunerii actelor si la data incheierii casatoriei (cel putin unul dintre solicitanti sau aiba domiciliul sau resedinta in localitatea unde se oficiaza casatoria)

-declaratia de casatorie, care se completeaza in fata ofiterului de stare civila si care trebuie sa mentioneze dorinta celor doi de a se casatori, faptul ca au luat cunostinta de statea sanatatii lor si numele de familie pe care il vor purta in timpul casatoriei.

Daca unul dintre viitori soti nu este la prima casatorie, sunt necesare:

- sentinta de divort in 2 exemplare, ambele ramase definitive si legalizate si timbre fiscale sau chitanta C.E.C. in valoare de 5.000 lei (in cazul in care casatoria anterioara a fost incheiata in localitatea unde se oficiaza casatoria);

- in cazul in care casatoria anterioara a fost incheiata in alta localitate, se va depune un singur exemplar din sentinta ramasa definitiva si legalizata.

sau
- certificatul de deces al celui decedat, in original si copie nelegalizata
- in cazul in care din casatoria anterioara au rezultat copii si acestia sunt in ingrijirea sotului/sotiei care se recasatoreste, se vor prezenta certificatele de nastere in original si copie nelegalizata;

De asemenea, nu uitati ca la starea civila trebuie sa fiti insotiti de minimum 2 martori.

Casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile in care se cuprinde atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.

Casa de piatra!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu