sâmbătă, 13 iulie 2013

Obiceiuri DEOSEBITE

MARSUL NUPTIAL

Obiceiul dateaza din 1858, din timpul nuntii regale a printesei Victoria a Marii Britanii cu printul Frederick William al Prusiei.Aceasta a fost cea care a ales muzica pentru propria-i nunta. Ea aprecia lucrarile lui Mendelssohn si le venera pe cele ale lui Wagner.Foarte curand, miresele de toate categoriile din Marea Britanie adoptasera acest mars pentru nunta,instaurand o traditie a nuntilor din vest

DOMNISOARELE SI CAVALERII DE ONOARE

Acest obicei dateaza din timpul anglo-saxonilor. Pentru a fura mireasa, mirele avea nevoie de ajutorul prietenilor,cei care erau numiti cavalerii mirelui. Ei se asigurau ca mireasa sa ajunga la biserica si apoi acasa la mire. De asemenea, mireasa era si ea ajutata de asa-numitele domnisoarele miresei.
Deseori erau inclusi si copii in ceremonie,ca un simbol al inocentei.

OFERIREA MAINII MIRESEI DE CATRE TATAL ACESTEIA

Acest obicei isi are radacinile in timpurile in care nuntile erau aranjate, iar mireasa era considerata proprietate.
Mai tarziu, acest obicei s-a pastrat ca un simbol cu doua semnificatii:
  • prima este aceea de recunoastere de catre tata a faptului ca mirele reprezinta cea mai buna alegere pentru fiica sa
  • A doua semnificatie traduce gestul tatalui astfel: “iti fac cunostinta cu fiica mea”

MIREASA IN STANGA MIRELUI

Originile acestui obicei dateaza din acele timpuri in care mirele isi rapea mireasa si trebuia sa se lupte cu ceilalti pretendenti ai acesteia. Pentru acest lucru, el trebuia sa-si tina mireasa cu mana stanga, cu cea dreapta manuind sabia.

UNIREA MAINILOR DREPTE

Mana dreapta simbolizeaza putere, resurse si scop.Unirea mainii drepte a mirilor inseamna ca cei doi se pot baza unul pe celalalt si ca amandoi pot conta pe resursele pe care fiecare le-a adus in casatorie.De asemenea, acest obicei reprezinta uniunea a doua vieti intr-una singura.

AL TREILEA DEGET DE LA MANA STANGA

Inelul de logodna al miresei este purtat pe mana stanga, pe degetul de langa cel mic.
O credinta din Egipt spune ca prin degetul inelar trece “vena amoris”,care reprezinta vena dragostei care face legatura directa cu inima.

Obiceiuri

VERIGHETA

Verigheta reprezinta promisiunea dragostei eterne, atat din partea mirelui, cat si din partea miresei.
Verigheta se pune pe al patrulea deget de pe mana dreapta, deoarece se considera ca acest deget facea legatura directa cu inima,fiind simbolul dragostei eterne si al devotamentului.

PRIMUL SARUT

Datand din timpurile Romane, sarutul reprezinta legatura legala dintre miri, este cel care sigileaza toate contactele.
Nici o ceremonie nu era completa fara sarut.De fapt, era o perioada cand logodna era nula fara acest sarut.

SPARGEREA PAHARULUI

Acesta este un obicei evreiesc care reprezinta distrugerea templului din Ierusalim. De cele mai multe ori, cuplurile pastrau bucati din paharul spart la nunta intr-o cutie.

MANCAREA SI VINUL

Receptia reprezinta sarbatorirea oficiala a noului cuplu. Tortul de nunta simbolizeaza impartasirea trupului celor doi miri care devin acum un tot unitar. Vinul servit mesenilor simbolizeaza impartasirea vietii mirilor cu Dumnezeu.

FLORILE DE NUNTA SI ARUNCAREA BUCHETULUI

Florile reprezinta fertilitate, puritate, o viata noua si dragoste fara sfarsit.
Aruncarea buchetului isi are originile in Anglia.Se credea ca mireasa poate transmite norocul sau si celorlanti nuntasi. Astfel, acestia incercau sa rupa bucati din rochia sau florile miresei.In incercarea de a scapa, aceasta isi arunca buchetul in multime. Traditia spune ca femeia necasatorita, care reusea sa prinda buchetul, era cea care primea norocul miresei si urmatoarea care se marita.

ARUNCAREA OREZULUI SI A FLORILOR

Acest obicei se traduce prin dorinta nuntasilor ca mirii sa aiba o viata roditoare si implinita impreuna. Orezul aruncat peste cei doi reprezinta speranta de fertilitate.

MIRELE TRECE PRAGUL CASEI MIREASA

Una dintre explicatii este aceea de a proteja mireasa de spiritele rele,care-i asteptau sub pragul usii.
O alta explicatie dateaza din timpurile romane.Atunci se credea ca, daca mireasa se impiedica la intrarea in noua casa, purta ghinion casatoriei.

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu