sâmbătă, 20 iulie 2013

Alegerea fotografului pentru nunta

Nu este usor sa alegi un fotograf pentru nunta care sa indeplineasca atat cele mai rafinate gusturi, cat si cele mai ascutite critici. Un prim pas ar fi alegerea fotografului:

 solicita pareri ale prietenilor care au mai trecut prin aceasta experienta, albume, CD-uri, etc. Orice mostra este binevenita. Fotograful pentru nunta trebuie sa fie, in primul rand un profesionist, pe gustul vostru, dar si o persoana placuta.

O persoana foarte timida, nu va reusi sa surprinda ceea ce trebuie din cauza emotivitatii, dar nici cineva impulsiv si pus pe harta, care, cu toate ca este platit de voi, nu va face o anumita poza pentru ca nu-i place locatia, nu sugereaza, ci isi impune propriile pareri si gusturi. Odata ce ati ales fotograful, petreceti ceva timp cu acesta, pentru ca este important ca intre voi si el sa se creeze o legatura, pentru a elimina remarci de genul “am crezut ca doriti pozele astfel”, “imi pare rau, insa probabil am inteles gresit”, “nu eram pregatit pentru un astfel de decor”, caci fotografiile odata ce au fost facute, nunta s-a consumat, invitatii au plecat, mai e ceva de spus?

 Decat sa ramaneti cu regretul ca “mai bine spuneam ca”, e preferabil “bine ca am discutat despre”. Ca tot am adus vorba despre discutie, este bine sa comunicati deschis ce anume va doriti. Oricine isi doreste sa ramana cu amintiri memorabile de la nunta. Pozele spun cel mai bine povestea oricui.

Creati-va un short list cu tot ce tine de sedinta foto. Stabiliti locurile in care va doriti sa faceti sedinta foto. Aici trebuie luate in calcul mai multe aspecte, cum ar fi vremea, in cazul in care alegeti un spatiu deschis, aglomeratia, daca alegeti un parc sau un obiectiv de interes turistic, etc. De asemena, tot aici trebuie incluse si persoanele pe care le doriti cu voi in poze.

Stabiliti-va niste criterii clare de selectie si nu va lasati dusi de val sau de ambitii. Pentru tine e musai sa apara si colega din clasa a 3-a, pe care nu o cunoaste nimeni, iar el tine neaparat sa apara cu vecinul de la parter, cu care nu ai schimbat 2 vorbe. Rezumati-va la parinti si nasi, iar pentru restul invitatilor, stabiliti ceva separat, intr-un alt decor.

Nu e nimic mai rau decat atunci cand primesti pozele si realizezi ca in tot acel haos, ai surprins tot felul de ipostaze cu tot felul de invitati si nu ai facut o poza cu bunica, venita special pentru tine si care astepta cuminte in fotoliul din colt, contemplandu-si cu drag nepotul sau nepoata.

Pentru a fi siguri de reusita alegerii decorului si a locatiilor, ar fi bine sa faceti o sedinta foto inaintea nuntii.

 Sedinta foto inaintea nuntii reprezinta o sansa pentru voi sa va cunoasteti mai bine cu fotograful, dar si sa va obisnuiti cu aparatul foto. Da, sa va obisnuiti cu aparatul foto pentru ca sunt persoane care fie se inhiba in fata aparatului, fie incep cu cliseul de genul “eu nu as vrea sa pozez ca nu sunt fotogenic si as vrea sa o pozati mai mult pe sotia mea”. Total gresit! Toti trebuie sa pozam. Fotograful va sti cel mai bine sa ne mascheze defectele. Tot fotograful va sti cum este cel mai bine sa fiti asezati si unde. Sunt binevenite sugestii din ambele parti. Nu va incapatanati sa faceti poze intr-un loc, doar pentru ca ati vazut la cineva, pentru exista multe trucuri in a transforma o poza.
 
Vizitati inainte locul sau locurile pe care le-ati stabilit pentru sedinta foto. Este foarte important acest aspect pentru a nu va trezi ca ati stabilit sa mergeti intr-un loc interesant intr-un parc sau la un obiectiv turistic, insa este in renovare sau inchis din multe alte motive sau locul ales de voi nu mai exista … deci, un plan B este bine de luat in calcul.

Un alt aspect important care trebuie luat in considerare este simetria. Simetria se defineste ca fiind locul potrivit al fiecaruia in poza. Daca mirii sunt in mijloc si socrii mari stau intr-o parte, clar in partea cealalata trebuie sa fie socrii mici, sau daca langa mireasa este cineva de genul masculin, langa mire trebuie cineva de genul feminin. Toate persoanele trebuie asezate in poza, in functie de statut, gen, inaltime, etc.

Imaginea nuntii. Tuturor ni se par instantaneele cele mai reusite si cele mai amuzante, dar si acestea au “surprizele” lor, care uneori sunt de evitat. Nunta trebuie surprinsa in toata splendoarea ei, cu invitatii care se simt bine, cu doamne in toalete incantatoare si o atmosfera care spune tot. Nimeni nu va fi bucuros sa vada in fotografii un domn care a fost “insetat” mai mult decat trebuie si isi cauta alinare pe sub masa sau o doamna care a fost surprinsa cu gura cascata din care se vad 3 plombe de aur. Stabiliti de la bun inceput ce anume va doriti. Incercati sa faceti poze cu toti invitatii, pentru a nu da tonul la discutii create pe tema acordarii atentiei sau alte motive.

Decorul este cel care iti da frau imaginatiei si ti poate crea o atmosfera feerica. Este cel care  spune povestea din spatele protagonistilor. Decorul iti va spune singur unde trebuie sa stai si cum sa stai, unde trebuie sa privesti si ce trebuie sa eviti. Daca ati ales un spatiu deschis, incercati sa profitati de orice: o banca, un lac, o statuie, etc. Un castel sau un muzeu va crea cu siguranta o atmosfera de basm. Un spatiu inchis, trebuie utilizat la maxim. O fereastra, o floare, o oglinda, o umbra, pot da culoare si contrast unei fotografii si vor impresiona in mod placut.

Detaliile fac diferenta. Solicitati fotografului sa va pozeze detaliile, lucrurile mici: verighetele, pantofii, cerceii. Toate acestea, in combinatie cu poze facute per ansamblu, vor contura un album deosebit si veti starni multe invidii. Pentru mai multe idei, consultati revistele de specialitate sau cereti chiar parerea fotografului. Experienta sa isi va spune cuvantul.

Luati in considerare un al doilea fotograf pentru nunta. Colaborarea cu un al doilea fotograf poate fi o strategie grozava. Un singur fotograf nu poate surprinde tot. Insa doi fotografi, pot obtine niste cadre deosebite, si pana la urma, un al doilea fotograf trebuie vazut si ca un plan B, pentru situatii neprevazute, care sunt, de altfel, de nedorit.

Jocul de culori si lumini pot transforma o poza in ceva mirific si admirativ sau in ceva care iti scoate in evidenta toate defectele. Un fotograf de nunta profesionist va sti cu siguranta cum sa combine toate acestea. Deci, mare atentie la decor si la combinatia culorilor. O sala foarte intunecata sau foarte luminoasa nu va scoate in evidenta ceea ce trebuie, deci mare grija sa nu va alegeti cu niste poze sterse si nu foarte clare. Un fotograf profesionist, va detine cu siguranta, aparatura profesionista si va sti cum sa pacaleasca luminozitatea din incaperea respectiva.

Asteaptati-va la “neasteptat”. Da, suna ciudat insa trebuie si acesta luat in calcul. Sigur ca vor fi si momente de tipul acesta, si cu toate ca ne dau emotii, vor fi cele mai frumoase amintiri si cele mai bune momente din poze. Cine nu si-ar dori sa vada in poze, atunci cand deschide albumul dupa ceva ani de la nunta sa revada fotografiile si il zareste pe cavalerul de onoare ingrozit ca nu gaseste verigheta, domisoara de onoare care se rusineaza ca a scapat din mana o floare, fetitele cu cosuletele care au ramas inurma mirilor, in loc sa intre primele, toate acestea schiteaza un zambet pe chipul fiecaruia dintre noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu