marți, 26 august 2014

Darul de nunta

Prea mult nu strica niciodata (daca ai de unde!), dar cat de putin este prea putin? 

Care este ecuatia magica prin care afli darul potrivit pentru nunta la care participi? Te uiti la cat este de fastuos decorat sau la cat de sofisticat arata meniul? Cum se stabileste magica suma?
Cine dicteaza criteriile care sa te ghideze atunci cand oferi darul de nunta?
Darul de nunta
Karena.ro a realizat un mini sondaj de opinie in randul nuntasilor, dar si al mirilor. Am intrebat 10 persoane, nuntasi cu experienta sau care au invatat din experienta lor...

Cum stabilesc invitatii darul de nunta?

"Sunt de parere ca fiecare dintre noi stabileste darul de nunta in functie de gradul de rudenie, in primul rand, apoi de locatia in care are loc evenimentul (meniul restaurantului) si intr-o mica masura, de cat am primit de la respectivele persoane daca au fost la nunta noastra. Daca te mai simti si foarte bine, darul de nunta creste, evident.
Din experienta mea de nuntas nu pot spune un numar exact, pentru ca in fiecare an creste suma pe care cam toti o stiu si o ofera. Sunt de parere ca la nunta, in proportie de 70% din invitati ofera aceeasi suma, pentru ca toti stim cam cat se ofera la o nunta, macar minimul il cunoastem sigur. Pe scurt, in jur de 250 de euro ar cam fi media la o nunta, in cazul in care nu este a fratilor/surorilor, cand as oferi mult mai mult." (Ada, casatorita, 24 ani)
Cum se stabileste darul de nunta 
"Eu stabilesc darul la o nunta in functie de salon si de gradul de rudenie. De exemplu, pentru neamuri, daca este o cantina, ofer cam 350 - 400 lei, iar daca este un restaurant, de la 500 de lei in sus. Pentru nuntile in afara familiei, este discutabil, in functie de portofel, mai exact, de buget."(Maria, casatorita, 24 ani)
"Cum se stabileste darul de nunta este simplu. Eu am doua criterii, daca ma duc la prieteni sau doar la niste cunoscuti. Daca ma duc la prieteni, ofer un pic mai mult decat media obisnuita, daca nu, ofer cam cat am auzit ca se ofera. De exemplu, am fost la o nunta in Ploiesti si am oferit 500 de lei singur. Era un prieten si in mod normal i-as fi dat cat o familie,700 de lei. Dar am luat in calcul si ca am venit de la Bucuresti special si a trebuit sa imi caut cazare. El nu mi-a oferit. La alti prieteni am oferit tot 500 de lei, dar acum cativa ani, deci am fost peste medie" (Stefan, necasatorit, 31 ani)
Cum se calculeaza darul de nunta"In Germania darul de nunta nu are aceeasi insemnatate ca in Romania! Nemtii nu pun prea mult pret pe asta! De altfel, nu pun pret nici pe felul cum se imbraca. Nu se agita prea mult cand merg la o nunta, pentru ei este o masa normala de 3-4 ore fara prea mult tam tam! In ianuarie vom fi nasi, la o nunta romaneasca, aici in Germania! Nunta se face la un restaurant cu meniu si program specific romanesc! Ne-am gandit ca dar de nunta 500€, dar inca nu suntem hotarati! Cred ca darul se stabileste in functie de meniu, atmosfera, dar si relatia cu proaspetii casatoriti!" (Alexandra, casatorita si stabilita in Germania, 29 ani)  
"Pai la noi dainuie din vremuri imemoriale obligatia darului de nunta in bani, o regula nescrisa care face aproape inutila intrebarea "e cu dar, sau nu?". Cred ca o sa mai fie asa multa vreme in general, ca doar romanul fara posibilitati deosebite trebuie sa-si scoata cheltuiala, nu? Ce sa faca el cu o cafetiera si un toaster sau mai stiu eu ce, cand trebuie sa recupereze nu stiu cate milioane cheltuite cu inchirierea localului, cu masa, cu hainele, etc. ?
Din cate stiam eu, darul de obicei echivaleaza cu pretul unui „tacam", adica al unei mese cu trei-patru feluri de la un restaurant bun, deci undeva la 300-400 de lei de persoana. Acest „trebuie" material, care iti apare automat in minte cand esti invitat, adauga ceva grav petrecerii de nunta, o face diferita de altele...De-asta nici nu merg in general la nunti (am fost pana acum doar la „obligatii" in familie) si consider ca o nunta se poate sarbatori foarte bine si acasa, cu familia si cativa prieteni in jur, de exemplu, fara cheltuiala si fara agitatie, unde fiecare poate sa aduca orice crede ca le va folosi tinerilor in viitor, dupa posibilitati...
Asta pentru unii este de neconceput, tin neaparat sa faca un eveniment cat mai mare si cat mai strident, chiar daca nu au neaparat foarte multi prieteni pe care sa trebuiasca sa-i cheme, doar e musai sa stie cat mai multi ca s-au luat ei si, mai ales, ce nunta au facut... "(Alexandru, necasatorit, 29 ani)
Care este suma ce se da la nunta? 
"Eu cred ca fiecare da cat poate si ceea ce vrea. Eu n-am fost nuntas decat cand eram "la mama fata" si mergeam cu parintii la verisorii mai mari, asa ca ei stiu dupa ce criteriu dadeau darul." (Laura, casatorita, 28 ani)
"Pff! Nu stiu exact cum il stabilesti: depinde cine sunt miri: prieteni, rude, unde are loc evenimentul sau daca stiu costul meniului. Cam in functie de asta si de posibilitatiile financiare ale fiecaruia, pana la urma. De fiecare data m-am gandit sa ofer macar cat sa acopar cheltuielile si sa le mai ramana si lor ceva. Anul asta si anul trecut, la nuntile la care am luat parte, am daruit de la 500 lei in sus." (Elena, casatorita, 25 ani)
"Din punctul meu de vedere, se stabileste in functie de gradul de rudenie, de prietenie, de locatie, de meniu. De exemplu la nunta surorii mele, care a avut loc anul trecut la un restaurant in Herastrau, am oferit suma de 2500 lei. La nuntile prietenilor care majoritatea au avut loc la Magureni (Prahova), am dat in jur de 500 lei." (Mihai, casatorit, 29 ani)
"Darul de nunta se stabileste in functie de meniu si de relatia pe care o ai cu mirii. In general dau dublu, acest dar de nunta fiind menit sa ajute tinerii casatoriti la inceput de drum." (Andreea, casatorita, 27 de ani)  
Cat dau la o nunta?
"De obicei la nunta dau 300-400 lei, in functie de cat costa meniul, ca las si bani in plus. Sincera sa fiu, nu imi plac asa mult aceste traditii legate de nunta pentru ca nu mi se par relevante pentru felul in care se inteleg doi oameni si pentru felul in care decurge relatia lor." (Alexandrina, necasatorita, 26 ani)

Ce spun mirii despre darul de la nunta lor

O parte dintre persoanele care au participat la sondajul de mai sus, au hotarat sa impartaseasca si experienta propriei nunti. Afla ce sume au strans dimineata, dupa ce au deschis plicurile oferite de invitati, si cu ce impresie au ramas la finalul evenimentului pentru care au pus atata suflet.
Ce suma se strange la nunta "La nunta noastra tot 250 de euro a fost media. Pot spune ca ne-am acoperit cheltuielile cu banii primiti. Am fost multumiti ca nunta a iesit foarte frumoasa, invitatii s-au simtit excelent si a meritat sa investim si sa o facem exact cum ne-am dorit, pentru ca o data in viata te casatoresti. Este momentul cel mai frumos. Asa ca multumirea noastra asta a fost, chiar daca darul a acoperit doar cheltuielile. Nu va pot da detalii exacte ca sa va faceti o idee in ceea ce va asteapta,viitoare mirese fiind, pentru ca fiecare invitat iti ofera in fuctie de ce iti este: prieten, coleg, ruda, vecin. Si atunci sumele difera." (Ada - foto, 100 de invitati, Bucuresti, 17 septembrie 2011)
"Mi s-au dat si euro, si lei, in total aproximativ 200 de milioane leivechi si vreo 800 de euro(Maria, 100 de invitati, Campina, 15 august 2009)
"Noi am facut nunta in Germania, cu invitati romani, dar si nemti! Am facut-o pe stil romanesc si am avut circa 30 invitati! Pe invitatii am scris ora 19:00, iar la 18:45 toti invitatii nemti asteptau cuminti la usa restaurantului sa se faca fix, sa intre. Tot la sosire, ne-au dat si plicurile cu darul de nunta! La maxim 23:00 voiau deja sa plece, asa ca am taiat tortul, iar dupa 23:30 am ramas intre romani. Darul de nunta a fost de aproximativ50€! Am regretat putin ca am facut nunta in Germania pentru ca traim cu impresia ca petrecerea ar fi avut alta amploare in Romania!(Alexandra - foto, stabilita in Germania)  Cat se da la nunti

Cum merg darurile la nunti 
"Noi am fost multumiti ca am avut atat de multa lume, incat nu a mai contat ce a fost in plicuri. Am strans peste 500 de milioane pe care i-am impartit ca sa platim meniurile, lautarii, foto-video, aranjamente, etc." (Elena - foto sus, 160 de invitati, 27 iulie 2013) 
"Am facut doar cununia civila, iar ceea ce am primit nu se compara cu darul la o nunta traditionala. Au fost invitati doar fratii mei, iar unchiul mi-a oferit filmarea si pozele, fiind meseria lui. Si soacra mea a facut un mare sacrificiu pentru ca inainte cu o saptamana murise mama ei..." (Laura - foto, cununie civila in familie, 12 octombrie 2013)   Stabilirea darului de nunta
Stabilirea darului de nunta"Nunta mea a avut loc la Filipestii de Padure (Prahova), restaurant Sumo Agrement si am strans 90000 lei. Sumele oferite au fost intre 400 lei si 4000 lei." (Mihai - foto, 256 de invitati, 31 august 2013)  
"La nunta mea, ce a avut loc la restaurantul "Casa Nica", nu am strans niciun ban, majoritatea si-au platit doar meniul... iar altii nu si l-au platit deloc. Au fost putini cei care au dat in plus fata de meniu. Cu toatea astea, a fost o nunta frumoasa si a iesit asa cum mi-am imaginat. Am facut nunta pemtru mine si sotul meu, nu sa ne imbogatim.(Andreea - foto jos, 65 de invitati, 20 iulie 2013)
Cati bani se dau la nunti 

Strigatul darului: o traditie uitata?

La final, i-am rugat pe participantii la acest sondaj de opinie sa ne spuna daca strigatul darului se mai practica inca la nunti sau este o traditie uitata. 8 din 10 si-au exprimat dezaprobarea totala fata de acest obicei si nici ceilalti doi n-au fost intru totul de acord cu el.
"Acest obicei vechi, al darului de nunta care se striga, nu prea ma incanta" (Ada, casatorita, 24 ani)
"Daca se striga, "neamurile" sunt atente, iar daca au la ei bani pe care nu s-au gandit sa-i puna la dar, isi schimba parerea la nunta." (Maria, casatorita, 24 ani)
"Strigatul darului e taranesc, manelistic. Este o prostie!" (Stefan, necasatorit, 31 ani)
Obiceuri despre darul la nunta 
"Aici in Germania nu se striga darul. Banutii se pun intr-un plic cu o felicitare in general." (Alexandra, casatorita si stabilita in Germania, 29 ani)
"Evident ca obiceiul strigarii darului (ce se practica din plin si la oras, apropo) este unul cat se poate de prost, vine tot din obligatia de a da bani la nunta, ca un soi de recunoastere a "datoriei" de a plati invitatia pe care ai onorat-o din placere :-)) Iar la protestanti (pocaiti), de exemplu, la nunta se dau si bani, dar nu-i obligatoriu, insa nu se striga suma. La ei chiar se pot da si lucruri utile intr-o gospodarie, insa si aici, daca vii la nunta, tot asa, e de bun simt sa oferi oarece..." (Alexandru, necasatorit, 29 ani)
"Cand se striga darul este bine si un prea... Cei ce daruiesc mult se mandresc si se falesc ca au avut de unde." (Laura, casatorita, 28 ani)
Darul de nunta 
"Nu sunt deloc de acord cu obiceiul de a stiga darul. Sunt convinsa ca sunt nuntasi care ar darui mai multi bani, dar nu isi permit." (Elena, casatorita, 25 ani)
"Este adevarat ca este un obicei vechi, care se practica la nuntile de la tara, dar din punctul meu de vedere este un timp mort al nuntii, in care toti invitatii sunt ochi si urechi la ce suma ofera fiecare nuntas."(Mihai, casatorit, 29 ani)
"Din punctul meu de vedere, strigatul darului este un obicei penibil. Nu am mai auzit in ultimii ani de asta, dar fiecare isi organizeaza nunta cum vrea, in functie de traditii." (Andreea, casatorita, 27 de ani)
"Mi se pare de prost gust sa strigi darul de nunta" (Alexandrina, necasatorita, 26 ani)
Traditia darului de nunta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu