luni, 11 august 2014

Porumbeii la nunta

Porumbeii sunt speciali pentru ca isi aleg perechea o data pentru toata viata - cam la fel stau sau ar trebui sa stea lucrurile si intr-o casnicie. Probabil de aceea multi miri aleg sa-si simbolizeze dragostea printr-o pereche de porumbei in ziua nuntii. In plus, ei reprezinta semnul pacii si al prevestirii de bine.
Multi miri aleg sa marcheze momentul iesirii din biserica cat mai surprinzator, mai romantic, prin eliberarea de porumbei albi. Ei sunt porumbei voiajori si de indata ce le dai drumul, isi iau zborul. Asa ca trebuie sa fii pe faza sa nu ratezi momentul.


Laura Trif din Cluj, crescator si furnizor de astfel de servicii, a oferit unor miri si 100 de porumbei la nunta lor. Le-a dat astfel ocazia tuturor celor prezenti la ceremonie sa tina in mana un porumbel si apoi sa-l elibereze. Asa fiecare s-a putut bucura de momentul magic ce a fost imediat surprins de fotograf si de cameraman. Laura Trif considera eliberarea de porumbei la nunta o alternativa la clasicul orez aruncat pe miri pentru noroc, la petale sau chiar la baloane. „O alternativa mai dragalasa", spune ea. Insa nu toata lumea isi permite 100 de porumbei, asadar sunt destui miri care vor doar o pereche de porumbei, simbol pentru noroc, ce costa 40 de lei daca sunt inchiriati direct de la ea.
In plus, anumite religii nu permit in cadrul nuntii muzica de petrecere sau dansatori, de aceea pentru a oferi ceva inedit invitatilor, mirii aleg porumbeii la nunta. Iar in ultimul timp, tendinta este ca acest serviciu sa fie o surpriza facuta miresei sau mirelui de catre parinti, socrii sau nasi.
Pentru a-i putea surprinde linistit in fotografii, specialistii iti pot aduce porumbei albi voltati. Sunt foarte frumosi, impanati si mai ales sunt dresati sa fie cuminti. „Stau in palma", garanteaza Daniel Mirea, un furnizor de astfel de servicii in Bucuresti, dar si in localitatile invecinate pe o raza de 100 de km. El aduce tuturor doritorilor atat porumbei voiajori, cat si voltati care asteapta sa fie fotografiati. Pachetul minim contine 10 porumbei si preturile pornesc de la 250 de lei. Multe mirese spun ca s-au simtit ca intr-un basm atunci cand au vazut pasnicii porumbei pe covorul rosu. Ca sa nu mai spunem ca datorita unor astfel de minunatii, ies niste fotografii superbe.
    
Una peste alta, Mirea sustine ca nu oricine isi poate permite porumbei la nunta. „Acesta este si trebuie sa ramana un serviciu de lux. Oricat de mult am scadea preturile din cauza crizei, nu-l putem transforma intr-un serviciu de masa", precizeaza el. 

5 lucruri despre traditia porumbeilor la nunta:

• Pliniu spunea despre porumbei ca desi sunt pasari foarte dragastoase, au un mare simt al pudorii si nu cunosc adulterul.

• Biblia spune sa fim prevazatori ca serpii si neprefacuti ca porumbelul

• Porumbelul isi smulge penele ca sa faca cuibul mai moale pentru puii sai

• Grecii ii zic turturelei Peristera, deoarece in turturea a fost prefacuta, de catre invidiosul Eros, nimfa Peristera, foarte indragita de Venus care o ajutase sa-l invinga intr-o intrecere de-a cine aduna mai multe flori

• Asirienii o reprezentau pe Semiramida sub forma de porumbita, iar Semiramida a fost crescuta de porumbite, si apoi schimbata in porumbita
 
Desi nu este o traditie romaneasca, eliberarea de porumbei a prins „radacini" si la noi, chiar daca sunt vremuri de criza. „Se poarta in continuare porumbeii", sustine Laura Trif, furnizor de astfel de servicii. Bineinteles, este de acord cu ea si Daniel Mirea, tot un furnizor de porumbei. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu