vineri, 11 ianuarie 2013

Agenda nunții tale



Nu vă vom uimi afirmând că nunta este una dintre cele mai semnificative zile din viața voastră și că odată ce v-ați decis să vă căsătoriți, planificarea acestui eveniment vă ia o mare parte din timpul rămas până la data stabilită. Atenție, implicare, o planificare corectă şi foarte multă imaginaţie  - iată ingredientele perfecte pentru o nuntă perfectă. Pare simplu la prima vedere și, cu toate acestea, deseori tinerii întâmpină mari obstacole în cale și au nevoie de ajutorul celor care au trecut deja prin frumoasa experiență, a părinților sau, în cazul de față, al prietenului Enunta.md. Vă oferim o listă de priorități ce vă vor ajuta în planificarea și organizarea nunții.  

au mai rămas 14 – 18 luni până la nuntă

Planificaţi o întîlnire cu familia şi anunţaţi logodna. Încearcaţi să vă informaţi cît mai mult din cărţi, reviste de specialitate şi de pe internet şi notaţi link-urile care par a fi importante, pentru a avea cît mai multe opţiuni.
Participaţi la tîrguri de nunţi, contactaţi firmele de specialitate şi analizaţi toate ofertele şi facilităţile oferite.

au mai rămas 12 – 14 luni până la nuntă 

Stabiliţi data nunţii ţinând cont de calendarul religios. Hotărîţi care va fi bugetul alocat şi posibilităţile de creditare. Ţineţi cont de numărul de persoane prezente, daca vă doriţi o nuntă într-un cadru restrîns sau cu mulţi invitaţi, în aer liber, acasă sau la un local. De obicei localul de nuntă este cea mai mare problemă la organizarea ceremoniei (alegeţi sala după criteriile buget /stil / adresă), costurile pentru local se estimează la aproximativ 60% din totalul de cheltuieli pentru nuntă. Dacă doriţi şi vă permiteţi, angajaţi o firmă care se ocupă de organizarea evenimentelor. 

Rezervaţi localul şi ocupaţi-vă de conţinutul meniului. În cazul în care nunta se va desfăşura în aer liber, angajaţi o firma de catering. Nu uitaţi să închiriaţi şi accesoriile necesare, scaune, mese, corturi, feţe de masă (în caz că toate acestea nu sunt asigurate de firma de catering).
Ocupaţi-vă de detaliile referitoare la decorarea localului. Angajaţi o firmă specializată sau contactaţi o florărie şi cereţi să vi se arate mai multe mostre de aranjamente florale.
Faceţi o rezervare la biserică sau mănăstire unde doriţi să vă cununaţi şi contactaţi preotul pentru a vedea dacă, şi în ce interval orar, este disponibil.

Contactaţi un fotograf şi un cameraman şi verificaţi mai multe portofolii, precum şi disponibilitatea acestora.

De asemenea contactaţi o companie de închirieri auto dacă aveţi nevoie.
Dacă doriţi un program artistic deosebit  sau aveţi preferinţe pentru un anumit prezentator, DJ, cîntăreţ sau formație, luaţi legătura cu o persoană de contact sau PR managerul şi verificaţi dacă prezentatorul şi muzicienii doriţi sunt disponibili pentru data programată.

au mai rămas 10 luni până la nuntă
Având deja o listă cu potenţialii invitaţi, încercaţi să le trimiteți mail-uri sau să îi contactati telefonic (în cazul în care nu aveţi numărul de telefon sau adresa adunați informaţia de la prieteni şi părinţi), ca să le aduceti la cunoştinţă detaliile evenimentului, data, ora, locaţia şi  posibilităţile de cazare, în cazul în care sunt din alt oraş sau vin din străinătate. Cereţi să confirme din timp prezenţa la eveniment.
Alegeţi-vă nașii, domnişoarele şi cavalerii de onoare şi puneţi-i la curent cu informaţiile despre  nuntă şi atribuţiile lor.
Începeţi să creionaţi tematica nunţii, gama de culori pe care doriţi să o folosiţi.
Contactaţi cameramanul, fotograful şi muzicienii, confirmaţi prezenţa acestora la nunta voastră şi încheiaţi un contract. E posibil să fiţi nevoiţi să achitaţi o parte din onorariu în avans.

au mai rămas 8 luni până la nuntă
Începeţi să vă ocupaţi de rochia de mireasă şi de costumul de mire. Încercaţi să probaţi cît mai multe modele pentru a vă face o idee despre cel care vă avantajează cel mai bine. Nu uitaţi că rochia de mireasă trebuie sa fie în ton cu tematica nunţii.
De asemenea, contactaţi cavalerii şi domnişoarele de onoare şi stabiliţi împreună ţinutele acestora.

au mai rămas 7 luni până la nuntă
Este momentul cel mai potrivit pentru a vă răsfăţa cu masaje pentru tonifierea muşchilor şi a pielii, pentru a merge la un dentist în cazul în care avem ceva probleme cu dantura şi momentul cînd ar fi bine să mergeţi la un salon de frumuseţe pentru a vă alege coafura, manichiura şi pedichiura pentru ziua nunţii. Ar fi indicat să faceţi o probă de coafură.

Cumpăraţi sau achitaţi în avans rochia de mireasă şi costumul mirelui şi verificaţi dacă ţinutele prezintă vreun defect.
Alegeţi destinaţia lunii de miere şi interesaţi-vă de pachetul necesar de documente, în cazul în care alegeţi o destinaţie în afara graniţelor țării.

au mai rămas 4 luni până la nuntă
Este timpul când trebuie să începeţi să achiziţionaţi accesoriile necesare ţinutelor de nuntă: pantofii (încercaţi să mergeţi cu ei prin casă pentru a vă obişnui), verighetele, camaşa, cravata sau  lavaliera, vesta, lenjeria de corp.
Stabiliţi, împreună cu preotul, programul conform căruia se va desfăşura cununia religioasă, mai ales dacă va fi prezent şi un cor.
Stabiliţi cu prezentatorul programul evenimentului adică al nunţii, în cazul în care aveţi careva idei de divertisment discutaţi-le şi stabiliţi-le împreună cu prezentatorul.
Finalizaţi lista de invitaţi şi alcătuiţi programul muzical împreună cu DJ – ul sau formaţia dorită.
Aflaţi care sunt actele necesare atît pentru cununia religioasă, cît şi pentru cea civilă.

au mai rămas 3 luni până la nuntă
Înscrieţi-vă la cursuri de dans dacă este necesar. Începeţi să comandaţi invitaţiile de nuntă sau puteţi să le confecţionaţi singuri. Consultaţi-vă cu decoratorul şi achiziţionaţi accesoriile necesare: panglici, voal, tul, material. De asemenea, dacă vreţi să oferiţi mici cadouri invitaţilor, cumpăraţi-le sau confecţionaţi-le din timp. Degustaţi torte de la cofetării şi alegeţi sortimentele de dulciuri. 

au mai rămas 1 – 2 luni până la nuntă
Depuneţi cerere la Oficiul de Stare Civilă (cererea se depune minimum cu o lună şi nu mai devreme de două luni înainte de nuntă).
Stabiliţi dacă hair-stilist-ul va veni acasă pentru a vă realiza coafura sau vă veţi duce la salon.
Întîlniţi-vă cu decoratorul şi fotograful pentru a pune la punct ultimele detalii.
Stabiliţi disponibilitatea automobilelor cu care vă veţi deplasa în ziua nunţii.
Întîlniţi-vă cu prezentatorul şi revizuiţi programul nunţii.
Împărţiţi invitaţiile şi nu uitaţi să primiţi confirmări de la invitaţi, iar pentru cei care sunt dintr-o altă localitate sau din străinătate,stabiliţi locul unde vor fi cazaţi şi modalitatea de transport.
Ocupaţi-vă de meniu, comandaţi cardurile de aşezare la masă a invitaţilor. Nu uitaţi de flori: buchetul miresei, al naşei şi al domnişoarei de onoare, florile invitaţilor şi florile pentru decorarea bisericii şi localului.

au mai rămas 3 săptămâni până la nuntă
Dacă doriţi să organizaţi o petrecere a burlacilor şi burlăcițelor acum este momentul cel mai potrivit.

doar 2 săptămâni până la nuntă
Extrem de important! Acum trebuie să vă faceţi analizele medicale pentru nuntă, pentru că perioada de valabilitate a adeverinţei medicale este de 14 zile.
Depuneţi dosarul cu acte la Oficiul Stării Civile .
Ocupaţi-vă de ultimele detalii legate de rochia de mireasă şi costumul mirelui, întîlniţi-vă cu hair -  stilist - ul şi make – up – artist pentru o ultimă probă înainte de ziua nunţii şi confirmaţi prezenţa acestora şi a cameramanului şi fotografului la fel. 
Verificaţi lista invitaţilor şi strîngeţi confirmările de la cei care nu erau siguri de prezenţa lor la nuntă.
Comandaţi tortul miresei, prăjiturile şi colacii de nuntă.
Nu uitaţi să ridicaţi verighetele, dacă au fost realizate la comandă.

o săptămână până la nuntă
Verificaţi persoanele prezente la eveniment şi confirmaţi numărul acestora la restaurant.
Stabiliţi cu managerul localului  amplasarea meselor,  înregistraţi cardurile şi ordinea de aşezare la masă a invitaţilor,  programul nunţii , fourchet-ul , bucatele calde etc.
Întocmiţi un program pentru ziua nunţii şi împărţiţi sarcinile domnişoarelor şi cavalerilor de onoare, părinţilor sau unui prieten apropiat, pentru a vă ajuta în ziua cea mare.
Ridicaţi-vă biletele de voiaj de la agenţia de turism şi începeţi să împachetaţi pentru luna de miere. 

Mâine este nunta!!!
Organizați-vă o sărbătoare pentru suflet! Ocupaţi-vă de manichiură, pedichiură, depilare, nu mergeţi la cosmetolog ca să evitaţi petele care pot apărea pe faţă în ziua nunţii. Bucuraţi-vă de masaje relaxante. 

Casă de piatră!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu