miercuri, 9 ianuarie 2013

Ultimele tendinte in materie de voaluri

Nu doar moda "de strada" se schimba de la an la an, ci si moda "mireselor". Pana acum v-am prezentat care sunt ultimele tendinte in materie de rochii, pantofi, diademe sau accesorii si iata ca astazi a venit randul voalului. Probabil cel mai pretios element in vestimentatia miresei. Ca doar vorba aceea: "ce fel de mireasa este aceea fara voal?". Se pare ca acesta trebuie sa fie prezent, indiferent de lungime, latime, model sau material. Poate sa fie cat de mic, cat de scurt sau poate fi chiar o voaleta, numai sa nu lipseasca.

Cel mai in trend produs al momentului este voalul brodat. Necunoscut pana acum ceva vreme romanilor (cel putin nu se gasea la noi pe piata), se pare ca in prezent, acesta reprezinta alegerea tuturor viitoarelor miresici. Ehh, sa nu exageram totusi! Dar cu siguranta mai mult de jumatate dintre acestea se pare ca sunt interesate de modelul cu pricina.

voal brodat

Voalul brodat este acel tip de voal ( lung sau scurt) confectionat de cele mai multe ori din tulle, care are pe margine (pe toata lungimea) cusaturi cu broderie, pietre sau perle ori, in cazuri mai speciale, incrustari de cristale ori fire de aur sau argint. Trebuie specificat insa ca voalul brodat nu este totuna cu voalul "mantilla".

Acesta din urma se refera tot la un voal brodat, insa denumirea este data mai mult de forma si de purtarea acestuia pe cap. Voalul mantilla se poarta mai degraba ca o pelerina, un sal, o mantie, tocmai de aici ii vine si numele. Denumirea voalului provine din cuvantul spaniol "mantilla" si se traduce prin "mantila" in limba romana, ceea ce reprezinta un sal mai lung pe care femeile spaniole il purtau pe timpuri.

voal brodat

Cum se poarta aceste voaluri brodate? In general, il poti prinde cum vrei. Fie il pui asa cum spuneam mai sus "voal spaniol", fie il prinzi de par (din crestet sau de la ceafa) si il lasi sa se reverse in toata splendoarea lui, fie il prinzi in doua (cascada sau coada de cal). Variantele difera in functie de gusturile fiecaruia, dar si de coafura aleasa.

Atentie insa! Daca voalul nu este prevazut cu doua parti ( una mai lunga si alta mai scurta), purtarea lui ar putea deveni incomoda, in special la restaurant. Pentru a preveni acest lucru iti sugeram sa te gandesti din timp la o solutie. Noi iti putem oferi una (in afara de indepartarea propriu-zisa a voalului), si anume prinderea acestuia de deget, cu ajutorul unui inel. Chiar daca voalul nu este prevazut cu asa ceva, poti cere ajutorul unui croitor sau, de ce nu, il poti "aranja" chiar tu sau o alta persoana priceputa.

Pe val se afla insa si voalurile lungi, la fel de celebre ca si cele brodate. Desi acum le gasim peste tot in comert, acest tip de voaluri este destul de nou sub soare. Fie ca este simplu, cu pietre, cu portiuni de broderie, din tulle sau organza, acest tip de voal face deliciul tuturor tinerelor care sunt in cautare de tinute pentru casatorie.

 voal brodat 
n categoria voalurilor lungi, pot intra inclusiv cele brodate sau mantilla, insa si cele simple. Acestea din urma sunt, de cele mai multe ori, prevazute cu doua parti ce au in capat (unde se prind de par) cate un pieptane fiecare. Acest lucru se face tocmai pentru a putea indeparta, atunci cand doriti partea de voal lunga (extrem de incomoda, folosita doar pentru estetica).

Cea de a treia categorie, ca sa ii zicem asa, se refera la voalurile cu buline si mai noi decat cele doua de mai inainte. Acest tip de voal, este destul de vechi ca intrebuintare (asta cam pe vremea mamelor sau chiar a bunicilor), insa pentru o perioada de timp destul de lunga, el a luat o pauza. Si voalurile lungi au mai fost intalnite in istorie, in timpul reginei Victoria si chiar si cele brodate. Acum insa au revenit pe val si se pare ca sunt chiar foarte cautate. Aceleasi lucru se intampla si in cazul voalului cu buline.

voal brodat

Are acelasi sistem de prindere ca si celelate doua de mai sus si se poate purta asa cum doreste fiecare miresica in parte, fara a exista vreo exceptie.

La fel de nou ca si voalul cu buline, este cel si voalul cu volane. Istoria nu ne releva nimic referitor la acesta, insa probabil ca designerii s-au gandit ca ar fi cel mai potrivit sa le creeze rochiilor cu volane, voaluri pe masura lor. Acestea dau un aspect frumos si deosebit, amintind, de asemenea, de femeile spaniole sau mai degraba spus de Carmen in persoana. Iata ca moda mireselor s-a imbogatit cu foarte multe influente latine, spaniole.

Acestea se fixeaza de cele mai multe ori intr-un singur rand, insa nu este exclus sa se poata prinde si in doua. Deosebirea la acest tip de voal consta in volanul pe care il formeaza deasupra capului.

Mai exista o categorie de voaluri foarte rar intalnite si utilizate pe meleagurile noastre. Si aici ne referim la acele voalurile brodate in intregime. Destul de grele si de incomode de purtat, ele se asaza si destul de greu pe cap, tocmai de aceea, desi sunt extrem de frumoase si pretioase, sunt ocolite de marea majoritate a mireselor.

voal brodat

Ultimele, dar nu cele din urma, raman voaletele si voalurile foarte scurte prinse in par asemeni unui pampon. Acestea se fixeaza de obicei cu o floare naturala, urmand ca diadema sa lipseasca cu desavarsire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu