miercuri, 9 ianuarie 2013

Printesa nuntii tale! Poarta diadema!

Cunoscuta si sub denumirea de coroana, cuvant care provine din latinescul "corona", diadema este cunoscuta din cele mai vechi timpuri si a fost intalnita atat la romani, cat si la greci si egipteni.

Romanii o purtau pentru a simboliza rangul si onoarea. Coroana de glorie, cum mai era numita, se oferea invingatorului in lupte. Regele sau domnitorul primea un astfel de omagiu si trebuia sa fie respectat si recunoscut drept singurul domnitor. Existau trei tipuri de coroane: cea de panglica, cea radiala si cununa cu lauri.

Prima incununare a fost in anul 325. Cel ce a purtat cununa pentru prima oara a fost imparatul Constantin cel Mare. Ea arata ca o panglica neteda si aurita. Dupa ceva timp, a aparut diadema cu perle, care mai apoi a fost inlocuita de cea cu nestemate si perle. Era prinsa cu doua snururi cu perle la capete ce atarnau pe spate.

Egiptenii foloseau diademele pentru a decora capetele mumiilor regale. Una dintre cele mai renumite pentru delicatetea ei a fost cea a printesei Khnmet facuta din sarma de aur, cu motive florale si incrustata cu pietre, ce dadea impresia unor flori salbatice reale.

Aurarii greci au creat aceste diademe pentru a orna cu ele capetele statuetelor zeilor venerati. Ele se mai ofereau campionilor, iar oamenii cu cel mai intalt grad in societate le mai puteau purta la evenimente speciale.

Orice viitoare mireasa isi doreste sa poarte, macar o data in viata, o diadema. Aceasta ii confera un aer de noblete, magie, eleganta, stralucire si bunastare. Dupa cum se stie, nu exista regina fara coroana si nici mireasa fara coronita. In unele cazuri, aceasta coronita este daruita din generatie in generatie.

Tiara 1

Incepand cu secolul al XIX-lea, diadema a fost asociata cu nunta. La inceput, coronitele erau alcatuite din mai multe bijuterii apartinand familiei: brose, cercei, lantisoare, legate de ele printr-o sarma. Cu cat erau folosite mai multe elemente, cu atat diadema era mai frumoasa si familia mai mandra. Cu timpul, au inceput sa poarte coroana si femeile care se casatoreau cu regii, iar acest obicei a fost imprumutat si de oamenii de rand. Astfel diadema cea pretioasa impodobita cu diamante s-a transformat intr-un accesoriu pentru buzunarele oricui. In timpul primului razboi mondial, ele au fost inlouite cu banderolele. Iar, dupa cel de al doilea razboi mondial, insemnatatea lor s-a pierdut complet.

Tiara 2

Simbolistica coroanei se gaseste si in credinta ortodoxa. In timpul ceremonialului casatoriei, preotul asaza pe capul celor doi miri, coroane binecuvantate si sfintite. Acest lucru simbolizeaza faptul ca, de acum inainte, cei doi devin stapani deplini pe caminele lor, bucurandu-se astfel de prosperitate si fericire in micul lor regat, bazat pe dragoste si intelegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu