vineri, 11 ianuarie 2013

Cununia civilă. Oficial căsătoriţi.



Înregistrarea oficială a căsătoriei este unul dintre paşii esenţiali ai unui cuplu ce vrea să formeze o familie. Şi acest pas necesită o pregătire în prealabil. Considerăm că informaţia pe care ţi-o prezentăm îţi va fi de utilitate maximă.

Codul familiei, №1316 din 26.10.2000, MO №47-48 din 24.06.2001
TITLUL II
CĂSĂTORIA
Capitolul 3
CONDIŢIILE ŞI MODALITATEA DE ÎNCHEIERE A CĂSĂTORIEI
Articolul 9. Încheierea căsătoriei
(1) Încheierea căsătoriei are loc la organele de stare civilă.
(2) Drepturile şi obligaţiile juridice ale soţilor iau naştere din ziua înregistrării căsătoriei la organele de stare civilă.
 
Articolul 10. Declaraţia de căsătorie
(1) Declaraţia de căsătorie se depune personal de cetăţenii care doresc să se căsătorească la organul de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre ei sau al părinţilor unuia dintre ei.
(2) În declaraţia de căsătorie, viitorii soţi trebuie să indice că nu există nici un impediment legal la căsătorie.
(3) Depunerea declaraţiei de căsătorie şi înregistrarea căsătoriei au loc în modul stabilit pentru înregistrarea de stat a actelor de stare civilă.
 
Articolul 11. Condiţiile de încheiere a căsătoriei
(1) Pentru încheierea căsătoriei este necesar consimţămîntul reciproc, neviciat, exprimat personal şi necondiţionat, al bărbatului şi femeii care se căsătoresc, precum şi atingerea de către ei a vîrstei matrimoniale.
(2) Persoanele care doresc să se căsătorească sînt obligate să se informeze reciproc despre starea sănătăţii lor.
 
Articolul 12. Modalitatea de încheiere a căsătoriei
(1) Încheierea căsătoriei se face în prezenţa persoanelor care se căsătoresc, după expirarea unui termen de cel puţin o lună din momentul depunerii de către ele a declaraţiei de căsătorie.
(2) Dacă există motive temeinice, la cererea persoanelor care doresc să se căsătorească, şeful oficiului de stare civilă poate reduce termenul indicat la alin.(1), iar în cazuri excepţionale (pericol pentru viaţă, graviditate, naşterea copilului etc.), căsătoria poate fi încheiată chiar în ziua depunerii declaraţiei.
(3) Termenul maximal ce se stabileşte pentru încheierea căsătoriei nu va depăşi două luni de la data depunerii declaraţiei de căsătorie.
 
Articolul 13. Examenul medical al persoanelor care doresc să se căsătorească
(1) Persoanele care doresc să se căsătorească sînt supuse unui examen medical gratuit obligatoriu.
(2) Rezultatul examenului medical se comunică numai persoanei examinate, eliberîndu-i-se un certificat ce atestă trecerea controlului respectiv, care se prezintă organului de stare civilă.
(3) Modul, termenul şi limitele examenului medical sînt stabilite de Guvern.
 
Articolul 14. Vîrsta matrimonială
(1) Vîrsta matrimonială minimă este de 18 ani.
(2) Pentru motive temeinice, se poate încuviinţa încheierea căsătoriei cu reducerea vîrstei matrimoniale, dar nu mai mult decît cu doi ani. Reducerea vîrstei matrimoniale va fi încuviinţată de autoritatea administraţiei publice locale în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul persoanele care doresc să se căsătorească, în baza cererii acestora şi acordului părinţilor minorului.
[Art.14 modificat prin Legea nr.120-XVI din 29.05.2008, în vigoare 15.07.2008] 
Articolul 15. Impedimente la căsătorie
(1) Nu se admite încheierea căsătoriei între:
a) persoane dintre care cel puţin una este deja căsătorită;
b) rude în linie dreaptă pînă la al IV-lea grad inclusiv, fraţi şi surori, inclusiv cei care au un părinte comun;
c) adoptator şi adoptat;
d) adoptat şi rudă a adoptatorului în linie dreaptă, pînă la al II-lea grad inclusiv;
e) curator şi persoană minoră aflată sub curatela acestuia, în perioada curatelei;
f) persoane dintre care cel puţin una a fost lipsită de capacitatea de exerciţiu;
g) persoane condamnate la privaţiune de libertate în perioada cînd ambele îşi ispăşesc pedeapsa;
h) persoane de acelaşi sex.
(2) Orice persoană poate face opunere la căsătorie, dacă există un impediment legal ori dacă nu sînt îndeplinite alte cerinţe ale legii, expunîndu-şi în scris motivele şi anexînd dovezile invocate. Organul de stare civilă este obligat să verifice opunerile şi, dacă acestea se confirmă, să refuze încheierea căsătoriei.

Capitolul 4
DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE PERSONALE ALE SOŢILOR
Articolul 16. Egalitatea soţilor în relaţiile familiale
(1) Toate problemele vieţii familiale se soluţionează de către soţi în comun, în conformitate cu principiul egalităţii lor în relaţiile familiale.
(2) Fiecare dintre soţi este în drept să-şi continue ori să-şi aleagă de sine stătător îndeletnicirea şi profesia.
(3) Soţii îşi determină domiciliul în mod liber şi independent.
(4) Relaţiile dintre soţi se bazează pe stimă şi ajutor reciproc, pe obligaţii comune de întreţinere a familiei, de îngrijire şi educaţie a copiilor.
 
Articolul 17. Alegerea numelui de familie de către soţi
(1) La încheierea căsătoriei, soţii, la dorinţă, îşi aleg numele de familie al unuia dintre ei sau cel format prin conexarea numelor ambilor drept nume de familie comun ori fiecare dintre ei îşi păstrează numele de familie pe care l-a purtat pînă la căsătorie, ori conexează numele de familie al celuilalt soţ la numele de familie propriu.
(2) Conexarea numelor de familie nu se admite cînd cel puţin unul dintre ele este dublu.
(3) Schimbarea numelui de familie al unuia dintre soţi nu implică schimbarea numelui de familie al celuilalt soţ.
(4) În momentul înregistrării divorţului, soţii pot păstra numele de familie ales la încheierea căsătoriei sau pot reveni la numele de familie purtat pînă la încheierea acestei căsătorii.
 
Articolul 18. Relaţiile nepatrimoniale ale soţilor
(1) Relaţiile nepatrimoniale ale soţilor sînt reglementate de prezentul cod.
(2) Soţii îşi datorează reciproc sprijin moral şi fidelitate conjugală.
sursa:www.mdi.gov.md
Actele necesare :
• Certificatele de naştere ale viitorilor soţi, în original şi copii;
• Buletinele viitorilor soţi, în original şi copii;
• Certificatele medicale prenupţiale, eliberate de medicul de familie pe baza analizelor. Este important să ştiti ca valabilitatea certificatelor prenupţiale este de 14 zile calendaristice; de aceea, medicul de familie trebuie să elibereze certificatele prenupţiale cu o zi înainte ca Dumneavoastra sa depuneţi dosarul;
• Sentinţa de divort, definitivă şi irevocabilă, în original şi copie sau certificatul de deces în cazul în care ambii sau doar unul din viitorii soţi au mai fost căsătoriţi, divorţaţi sau văduvi;
În cazul în care unul dintre soţi este cetăţean străin mai sunt necesare următoarele acte:
• Paşaportul cu viza valabilă cel puţin de la depunerea actelor pînă la încheierea căsătoriei ( 14 zile );
• Certificatul de naştere împreună cu traducerea legalizată la un notar public;
• Declaraţie la un notar public din care să rezulte datele de stare civilă şi faptul că a mai fost sau nu căsătorit ( în cazul în care a mai fost căsătorit trebuie sentinţa de divorţ în original şi o copie legalizată a acesteia, fie certificatul de deces);
• O dovadă eliberată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare din Republica Moldova din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile de fond cerute de legea lor naţională pentru îincheierea căsătoriei la noi în ţară.
Costuri
Majoritatea oficiilor de stare civilă au un salon special unde veţi putea primi felicitările şi veti închina cu oaspeţii un pahar de şampanie. Fiecare oficiu de stare civilă vă oferă serviciile fotografului din partea lor dar sigur că puteţi opta pentru fotograful care va fotografia la nunta voastră, pentru care achitaţi o taxă adăugătoare.
Podişorul
După finisarea cununiei civile,la ieşirea din oficiul de stare civilă oaspeţii aruncă cu grîu, orez, petale de flori, monede ce simbolizează o viaţă bogată şi frumoasă. Un alt obicei practicat de miri după oficierea căsătoriei este atunci cînd mirii ţin în mîini nişte porumbei albi şi apoi îi lasă să zboare simbolizind începutul vieţii familiare (crescătorii de porumbei întodeauna sunt prezenţi în preajma oficiilor de stare civilă , acest serviciu costă în jur de 150 lei.)
Vă dorim succese şi pregătiri frumoase!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu