joi, 17 ianuarie 2013

Istoria lunii de miere

Luna de miere este singura din an care nu are patru săptămâni şi totuşi ea nu a fost modificată din considerente financiare. În schimb, luna de miere nu a fost dintotdeauna un sejur de răsfăţ pentru...
Mirii se ascundeau, consumau băuturi ritualice, iar luna de miere marca declinul căsătoriei când dragostea începea să pălească...

Se crede că primii care au călătorit în luna de miere au fost nordicii din Peninsula Scandinavă, care au numit-o „hjunottsmanathr”, care înseamnă „a se ascunde”.

 

Mireasa era furată... la propriu


În mod contradictoriu, momentul desemna o o perioadă binecuvântată pentru mireasă, dar luna de miere nu includea un coş cu fructe, o sticlă de şampanie într-un loc exotic.

Mitul scandinav povesteşte că era necesar ca cei doi să se cunoască, iar singura modalitate era ca viitorul soţ să îşi răpească mireasa şi să o ţină ascunsă până când familia acesteia renunţa să o mai caute. Cei doi tineri se puteau întoarce numai dacă mireasa rămânea însărcinată.

 

Şampanie sau vin afrodisiac


Tot legendele nordice amintesc un obicei interesant, de pe vremea lui Atila, regele hunilor, vechi de aproape 2500 de ani. În locul şampaniei, tinerii căsătoriţi trebuia să consume în mod regulat câte un pahar de mied, un fel de vin dulce făcut din miere, despre care se credea că are proprietăţi afrodisiace şi că sporeşte fertilitatea conjugală.

Istoria lunii de miere „se bucură” şi de o explicaţie mai cinică, ce face referire la ciclul lunar şi combinaţia acestuia cu mierea.
Potrivit credinţelor nordice, nu toate lunile din viaţa mirilor sunt la fel de „dulci” ca prima, iar afecţiunea celor doi începe să „descrească” precum fazele lunii.

În anii 1500, autorii britanici au conferit, în schimb alte înţelesuri lunii de miere, considerând dimpotrivă că tocmia în această primă fază a căsătoriei, dragostea tinerilor sporeşte.

 

Cine plăteşte luna de miere?


Abia din secolul 16, luna de miere devine un eveniment romantic pentru cuplu, iar mai târziu, în epoca victoriană, aceasta ocupă un moment important din ceremonia nunţii.

Spre bucuria tuturor mireselor, dezvoltarea civilizaţiei a schimbat percepţia asupra modului în care trebuie trăită luna de miere şi s-au luat în calcul şi detalii de ordin financiar.

Astfel, în anii 1800 luna de miere era platită de mire şi familia acestuia şi era perioada în care cei doi începeau să se cunoască.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu