duminică, 13 ianuarie 2013

Traditii si obiceiuri uitate

Nunta face parte din cele 2 momente importante din viata unui om, alaturi de botez, fiind considerata una din Sfintele Taine.
Cuvantul nunta vine de la termenul grecesc "gamos" si din latinescul "matrimonium" si se traduce prin unirea fizica dintre un barbat si o femeie. Se poate spune ca nunta este Taina prin care un barbat si o femeie au hotarat de comun acord sa traiasca impreuna, la bine si la greu, primind binecuvantarea preotului.
Nuntile se pot stabili in tot timpul anului exceptand anumite zile in care nu sunt permise de catre biserica.
Nunta este precedata de logodna care este de fapt fagaduinta de casatorie. Logodna este o datina veche care se binecuvinteaza la biserica printr-o slujba scurta. Deoarece societatea de astazi nu este in totalitate de acord cu obiceiurile bisericii si invers, slujba de logodna se efectueaza odata cu cea de casatorie.  Trebuie mentionat faptul ca mirii trebuie sa fie de aceeasi religie, crestini ortodocsi. In cazul in care unul dintre ei este adeptul unei alte religii atunci acesta va trebui sa devina ortodox, printr-o slujba separata de botez.
Conform bisericii, nunta se va desfasura doar in casa Domnului si nu in case particulare. Nunta se celebreaza in naos, iar tinerii sunt cinstiti precum imparatii acesta fiind sensul incoronarii lor.
Impartasirea din paharul comun este simbolul bucuriei si al comuniunii dintre cei doi soti, care de acum vor imparti bucuriile si necazurile vietii impreuna. Frangerea painii este o reminiscenta din religia romana, cand la nunta mirii mancau aceasta paine impreuna. Acest obicei inca se mai pastreaza in anumite zone din tara noastra.
Inconjurarea mesei sau dansul ritual, exprima bucuria, fiind considerat de catre unii preoti ca "hora lumii" in care intra tinerii. Acesta este de fapt un ritual cu semnificatie teologica si morala.
Ceremonia religioasa este precedata de alte obiceiuri, multe din ele pastrandu-se si in zilele noastre.
Petitul
Tanarul care doreste sa se casatoreasca trebuie sa mearga la casa fetei, pentru a cere oficial mana fetei in fata parintilor.
Fedelesul
Este petrecerea din seara de dinaintea nuntii. La inceputul acestei petreceri toti tinerii adunati lucreaza ornamentele ce vor fi puse in brad.
Bradul
Ginerele impodobeste impreuna cu prietenii apropiati doi brazi cu diverite obiecte facute cu o seara inainte. Acestia sunt purtati apoi pana la casa nasului unde unul este legat in fata portii. Al doilea brad este purtat pana la casa miresei unde va fi fixat. Cu cat acesti brazi sunt mai impodobiti cu atat vor avea o viata mai imbelsugata cei doi.
Udatul
Tanarul care a purtat bradul si mireasa impreuna cu alaiul acesteia , merg la cea de-a treia fantanaspre rasarit numarata de la casa miresei. Tanarul poarta un ulcior de lemn legat cu stergar de casa. El va scoate apa din fantana de 3 ori si tot de 3 ori, impreuna cu mireasa, vor stropi multimea cu un manunchi de busuioc inmuiat in apa. Tanarul va pastra ca dar ulciorul respectiv. Toata lumea se va intoarce apoi la casa miresei unde aceasta va prinde in piept flori de nunta la toti invitatii.
Imbracatul miresei
Se face de catre nasa impreuna cu mama miresei si prietenele apropiate. La sfarsit, nasa este cea care va trebui sa lege voalul si coronita. De obicei lautarii canta in tot acest timp cantece de despartire, simbolizand in acest fel despartirea miresei de familie, plecarea acesteia de la casa parinteasca.
Barbieritul mirelui
Se desfasoara in acelasi timp cu Imbracatul miresei. Un prieten apropiat al mirelui il barbiereste pe ginere. Acesta trebuie sa fie asezat pe un scaun si in tot timpul in care acesta este barbierit tine sub un picior niste bani si nu trebuie sa il lase pe lautar sa ii ia acesti bani.
Hora miresei
In timpul acestui dans, dupa ce mireasa a fost imbracata, mama acesteia imparte diferite cadouri nasilor, socrilor si rudelor apropiate.
Ruperea turtei
Turta este rupta deasupra capului miresei si este data invitatilor pentru a fi mancata.
Furatul miresei
In noaptea nuntii, se spune ca mirele nu trebuie sa aibe ochi decat pentru sotia lui. Cu prima ocazie in care acesta o va scapa din ochi, cativa tineri o vor fura si vor cere rascumparare. Traditia zice ca daca a fost furata inainte de miezul noptii atunci rascumpararea va fi platita de catre nas, dar daca va fi furata dupa miezul noptii atunci va fi platita de catre mire.
Aruncarea buchetului
Mireasa va arunca buchetul catre tinerele nemaritate. Fata care va prinde buchetul va fi prima care se va marita.
Voalul
Aproape de sfarstitul petrecerii, nasa aseaza mireasa pe un scaun, scoate voalul acesteia si il pune pe capul unei tinere necasatorite. Mireasa va primi pe cap in schimbul voalului un batic sau o esarfa simbolizand trecerea la statutul de nevasta.
Petrecerea va continua apoi pana dimineata.
Acestea sunt cateva obiceiuri mai vechi , multe dintre ele s-au schimbat sau au suferit modificari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu