joi, 10 ianuarie 2013

Superstitii la nunta

     Sa fim sau nu superstitiosi la nunta? Este o intrebare care de multe ori nu ne da pace. De noi depinde daca  luam sau nu in serios, sau raman doar simple credinte amuzante. O viitoare miresica ar fi cu siguranta foarte confuza pentru ca i s-a spus sa nu faca nunta in luna mai pentru ca nu e bine ca se scutura florile si va fi o casnicie nefericita, dar sa nu-si ia nici perle ca bijuterii caci se vor transforma in lacrimi. Dar ce e de facut? Cine stie ce e bine si ce nu e bine? Daca am intreba-o bunica, ne-ar face o adevarata lista care trebuie respectata cu sfintenie ca sa mearga totul bine. Superstitiile se leaga de bijuterii, lumanari, pantofi, etc si au diverse conotatii privind mariajul viitorilor miri, bunastarea sau chiar moartea. Superstiile difera de zona, tara sau varsta. Ele sunt transmise din generatie in generatie, iar in unele zone sunt respectate intocmai.
Desi “se spune ca”… lucrurile stau altfel…
Voalul nu trebuie sa-ti cada de pe cap in timpul nuntii caci aduce ghinion. Din batrani se spune ca voalul alb protejeaza mireasa de spiritele rele care sunt invidioase pe frumusetea ei. De asemenea, nici zabovitul indelung in fata oglinzii nu este privit cu ochi buni. Mireasa trebuie ajutata de nasa sa se aranjeze si sa petreaca putin timp in fata oglinzii si nicidecum sa se intoarca din drum pentru a se mai privi pentru o ultima data in oglinda, daca nu va dori sa-i mearga rau.
Pantofii miresei nu trebuie sa fie deschisi la varf pentru a nu i se scurge norocul printre degete.
Rochia miresei, este musai sa fie alba – simbolul puritatii si al inocentei. Prima rochie de mireasa alba a aparut in 1840, in epoca Victoriana si a fost purtata de insasi Regina Victoria.
Rochia nu trebuie sa contina bijuterii, in special a se evita perlele din motivele mentionate mai sus. Mireasa nu trebuie sa-si croiasca singura rochia si nici sa o imbrace singura, fiind ajutata de domnisoara sau domnisoarele de onoare, pentru a avea noroc. De asemenea rochia de mireasa nu trebuie sa fie vazuta de catre mire, pentru a nu avea o casnicie nefericita.
O alta superstitie este legata de a avea ceva vechi, ceva nou si ceva impumutat, pentru  avea noroc, sau cum ar spune englezii: „Something old, something new, something borrowed, something blue… and a sixpence for my shoe“. Obiectul “vechi” este legat de trecutul miresei. De obicei este vorba de o bijuterie, in special o bijuterie de familie transmisa din generatie in generatiesau chiar una mostenita, si pentru a suda o relatie si mai puternica, este daruita miresei chiar de catre soacra. Ceva “nou” este legat de viitorul miresei, de inceputul de drum pe care tocmai paseste, posibil sa fie legat de rochie si pantofi. Acel ceva “imprumutat” face referire fie la o bijuterie, “gentuta” miresei sau o batista de la o prietena sau o alta mireasa si simbolizeaza “imprumutul” de la acea persoana de fericire in casnicie si noroc. Articolul albastru este cu siguranta jartiera si simbolizeaza o casnicie fericita si de lunga durata. Superstitia spune ca acel flacau care va prinde jeartiera se va insura primul, de altfel si prima fata nemaritata care prinde buchetul se va marita prima. Aruncatul buchetului este mai mult o traditie preluata din America. De asemenea si aruncatul jartierei este preluat, de data aceasta din Franta, unde traditia spune ca e bine sa se plece de la nunta cu o bucata din rochia miresei si pentru a evita ruperea rochiei, s-a echivalat cu scoaterea jartierei si spre deliciul publicului, scoaterea acesteia cu dintii de catre mire. Moneda norocoasa se va pune in pantoful miresei pentru a adduce prosperitate si belsug.
Nici vremea nu a scapat de superstitii. Se spune ca daca ninge, ploua sau ai parte de o zi insorita in momentul nuntii, vei avea o casnicie implinita. Si curcubeul este desemnat ca simbol al norocului si al bucuriei.
Nu este bine-vazuta nici casatoria dupa asfintit, in ziua de nastere sau in acelasi an cu fratele sau sora, caci aduce ghinion.
De asemenea, e bine sa se iasa din casa cu dreptul pentru a-ti merge bine si a se lega un pantof de masina mirilor. Sa nu uitam de trecutul pragului miresei de catre mire, pentru a proteja de patrunderea spiritelor rele in casa.
Biserica are de asemena o incarcatura simbolica. Mirii sunt “protejati” de catre nasi, domnisoara de onoare si cavaler. Mireasa trebuie sa stea in stanga mirelui. In antichitate, mireasa statea in stanga mirelui pentru ca acesta sa aiba partea dreapta libera, pentru a putea scoate sabia, in cazul in care mireasa sa ar putea fi furata de alti pretendenti. Daca in aceeasi biserica au loc mai multe nunti, nu e bine ca miresele sa se intalneasca pentru ca aduce ghinion. In drumul sau spre biserica, mirele trebuie sa daruiasca o moneda primei persoane pe care o intalneste pentru a avea noroc. De altfel, si lacrimile pe care le varsa mireasa in biserica, se spune ca sunt ultimele, ca simbol al noii vieti proaspat incepute. Sa nu uitam sa mentionam orezul, care se arunca asupra mirilor, semnificand fertilitatea si belsugul.
De bine sau de rau se poate vorbi la nesfarsit. Aceste superstitii raman, in credinta unora, doar niste inventii sau “babisme”, si in credinta altora, niste traditii care ne ghideaza in viata si in casnicie. Pana la urma, fiecare este liber sa aleaga sa faca cum crede de cuviinta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu