joi, 17 ianuarie 2013

Fotograful de nunta - martorul fericirii voastre

Alegerea unui fotograf de nunta profesionist este o investitie in amintirile celui mai important eveniment din viata ta, nunta.

Apeland la serviciile unui profesionist, vei avea promisiuna ca in ziua nuntii, indiferent de neprevazut, vei avea alaturi un fotograf in care sa ai incredere si pe care sa depinzi pentru a ilustra cele mai frumoase momente de la inceputul vietii in doi.

De aceea, ar trebui sa cauti stilul de fotografiere care se potriveste viziunilor voastre personale asupra imaginilor acestui eveniment. Pentru fotografiile de nunta, se urmareste atat captarea atenta a tuturor momentelor cheie, intr-o abordare traditionala a fotografiei de nunta, cat si a evenimentelor spontane, inedite, ce alcatuiesc povestea nuntii tale.

Pentru a ne face o idee in ceea ce priveste fotografia de nunta - ca meserie, serviciu si pasiune ajunsa la rang de arta, vom sta de vorba cu Silviu Racheriu, fotograf profesionist cu o experienta de peste 7 ani in fotografia de nunta.

Au trecut mai bine de sapte ani de cand a fixat primul cadru cu un aparat foto DSLR. Mana destinului sau nu, intamplarea s-a produs in cadrul unui botez la care era invitat. Fotograful avea o problema urgenta si i-a pasat lui Silviu sarcinile sale pentru o jumatate de ora, alaturi de o doza uimitoare de incredere.

"Eram deja pasionat si aveam un aparat cu care experimentam tot felul de unghiuri si de incadrari" isi aminteste Silviu. "La scurt timp dupa, fotograful mi-a propus sa il acompaniez ca asistent fotograf de nunta si...restul a fost istorie. In prezent, pot spune ca am fost si la nunti cu 14 oameni intr-un cort, dar si la nunti extravagante in palate din Snagov".

Intrefete: Pasiunea ta pentru fotografie este remarcabila. Spune-mi, ce te-a indemnat sa alegi meseria de fotograf de nunta, in detrimentul celei de fotograf artistic sau fotoreporter?

Silviu Racheriu: Intr-adevar, fotografia este singurul mod de exprimare pe care il cunosc. Am avut doua expozitii care mi-au confirmat ca drumul pe care sunt trebuie urmat si ca viata este un miracol ("Life`s good" in Verde Cafe," Picture life " in Indie Club).

Un curs foto atestat de Ministerul Muncii si o aparitie in cea mai importanta revista foto de la noi mi-au dat toata increderea de care aveam nevoie. Am privit fotografia de nunta ca o noua provocare, una continua si mereu surprinzatoare.

In fond, fiecare nunta e unica si fiecare cuplu are chimia lui. Datoria mea este sa surprind sentimente si imagini de o frumusete aparte. O fotografie de nunta reusita trebuie sa transmita o poveste , sa opreasca timpul in loc si sa spuna ca ziua cea mare chiar a fost deosebita .

Intrefete: Ceea ce ne-a impresionat in mod deosebit sunt spatiile in care alegi sa realizezi sedinta foto. Spune-mi mai multe despre alegerea locatiilor pentru fotografia de nunta outdoor. Obisnuiesti sa faci fotografii in punctele de atractie ale orasului din care sunt mirii sau preferi sa le deschizi acestora noi orizonturi si destinatii speciale pentru tine?
Silviu Racheriu: In general, obisnuiesc sa ii sfatuiesc pe miri in alegerea locatiei pentru sedinta foto, astfel incat locatia sa fie cat mai intima si cat mai ferita de privirile trecatorilor.
Un fotograf de nunta profesionist reuseste sa nu isi faca simtita prezenta si sa confere proaspetilor casatoriti sentimentul ca isi pot manifesta iubirea in siguranta, insa chimia dispare in prezenta trecatorilor.
Creativitatea e elementul de baza in fotografia de nunta si precum veti observa din fotografiile mele, locatiile alese sunt intotdeauna altfel, potrivite stilului fiecarui cuplu.
Intrefete: Ca fotograf de nunta, cu siguranta ne vei confirma importanta unei aparaturi profesioniste. Ce tip de aparat foto folosesti pentru fotografia de nunta si ce alta aparatura iti este indispensabila in meseria ta?

Silviu Racheriu: E bina sa ai aparatura de ultima generatie dar si un aparat de backup. Intotdeauna trebuie sa fi pregatit pentru neprevazut, iar eu mi-am invatat din timp lectia - un aparat de rezerva este crucial in meseria de fotograf de nunta.

Poate mai importante ca aparatul foto sunt creativitatea, locatia , lumina si starea de spirit pe care o au cei care participa la sedinta foto din ziua nuntii.

Foarte putini inteleg ca cel mai important moment al nuntii este sedinta foto, iar cu ajutorul unui fotograf de nunta profesionist, tanara familie ramane in posesia unor cadre ce ilustreaza perfect inceputul povestii si nu doar cu bataturile de la pantofi.

Intrefete: In 7 ani de activitate in domeniu, cu siguranta ai devenit cunoscator al unor multiple obiceiuri de nunta. Spune-mi mai multe despre cat de familiar esti cu multiculturalitatea traditiilor si cum incorporezi acest aspect in fotografia de nunta.

Silviu Racheriu: Nuntile la care se respecta obiceiurile m-au fascinat de fiecare data, pentru ca fiecare zona din Romania are o traditie diferita. Nu voi uita niciodata al treilea an in care lucram ca fotograf de nunta, meseria purtandu-ma undeva in Draganesti. Am fotografiat aproximativ 5 ore de obiceiuri traditionale, pe o temperatura de 39 de grade...
Intrefete: Cu siguranta nu esti strain de urmatoarea ipostaza: dat fiind faptul ca mirii sunt cei care decid locatia evenimentului, ca fotograf de nunti trebuie sa te conformezi dorintelor acestora. Cum procedezi in momentul in care mediul inconjurator sau lumina nu te ajuta pentru a realiza fotografiile de nunta?
Silviu Racheriu: Este o experienta formidabila sa interactionezi cu 200 de oameni noi pe weekend si sa treci alaturi de ei prin toate starile. Este vital ca fotograful de nunta sa se poata adapta la orice situatie. Indiferent de supriza neasteptata pe care ti-o rezerva viata, situatia trebuie tratata cu siguranta ca orice s-ar intampla, vei reusi sa ii faci pe miri sa treaca peste neprevazut.
Grijile se vad in fotografii, asa ca eu personal consider ca este datoria unui fotograf de nunta sa faca orice ii sta in puteri ca imaginile capturate sa ilustreze bucuria pura a infaptuirii celui mai important moment din viata lor. De regula, obisnuiesc sa le explic ca viata se intampla in timp ce ne facem planuri.
Intrefete: Cum decurge o zi din viata profesionala a unui fotograf de nunti? Povesteste-ne intregul proces din momentul in care mirii te contacteaza pana la evenimentul propriu zis.

Silviu Racheriu: In general, fiecare telefon primit reprezinta inceputul unei prietenii. Obisnuiesc sa ma intalnesc cu viitorii soti la un ceai, unde stabilim toate detaliile. Le povestesc mai multe despre mine, ascult povestea lor - aspect deosebit de important pentru a surprinde chimia cuplului- si le propun diferite stiluri si idei pentru fotografiile de nunta.

Flexibilitatea este un atribut obligatoriu pentru un fotograf profesionist, asa ca detaliile legate de locatie, transport etc sunt acoperite la finalul intalnirii. Urmeaza apoi intalnirea din ziua cea mare, cand vom petrece in jur de 24 de ore impreuna - de la cununia civila, pana cand pleaca ultimii invitati.

Intrefete: Munca ta nu se termina odata cu petrecerea. Editarea fotografiilor de nunta reprezinta, probabil, unul dintre cele mai importante aspecte din munca ta. Povesteste-ne despre importanta si durata acestui proces.

Silviu Racheriu: De obicei, in maxim trei zile, tanara familie dispune si de fotografiile prelucrate. Imi place sa le ofer amintirile cat sunt calde.

Intrefete: Ce pachete oferi viitoarelor mirese in cautarea unui fotograf de nunta?

Silviu Racheriu: Aud tot felul de mirese care alearga dupa pachete avantajoase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu