luni, 7 ianuarie 2013

Semnificatia cununiei religioase



Cununia religioasa este o taina pentru binecuvantarea casatoriei in care prin rugaciunile preotului se pogoara asupra celor care se casatoresc harul dumnezeiesc necesar pentru intemeierea unei familii crestine.
Slujba cununiei este precedata de slujba logodnei religioase prin care biserica binecuvanteaza un vechi obicei stramosesc, cel al intelegerii prealabile a tinerilor de a intemeia o familie.
In cadrul slujbei preotul ia una din cununii si face semnul Sf. Cruci peste fata mirelui, zicand de trei ori: “Se cununa robul lui D-zeu…… cu roaba lui D-zeu…..in numele Tatalui si al Fiului si al Sf. Duh”.
Cei doi miri saruta cununia iar preotul impreuna cu nasul o aseaza pe capul mirelui. La fel se procedeaza cu mireasa, de data aceasta impreuna cu nasa.
Urmatorul pas este citirea Sfintei Evanghelii (Ioan cap 2, 1-11) si gustarea de trei ori dintr-un piscot inmuiat in vin si din vinul din pahar. Gustarea vinului simbolizeza convietuirea mirilor in bucurie, dragoste si armonie intre ei, la bine si la rau, pentru totdeauna. Se inconjoara masa de trei ori de catre preoti, nasi, miri si cavalerii cu lumanarile. Aceasta inconjurare a mesei reprezinta o manifestare a bucuriei prilejuita de acest fericit eveniment din viata tinerei familii.
Dupa aceasta ocolire, mirele isi pune mainile pe Sf. Evanghelie iar preotul si nasul iau cununia de pe capul acestuia. In acest moment mirele trebuie sa sarute mana preotului si a nasilor. La fel se procedeaza cu mireasa, care la randul ei saruta mana nasilor.
Momentul cel mai inaltator este cel in care mirii sunt chemati impreuna pentru a jura cu mana dreapta pe Sf. Evanghelie credinta unul altuia.
In final preotul citeste rugaciuni de binecuvantare, tinand si un scurt Polihroniu cu urari de bine, sanatate si spor in viata mirilor, nasilor si parintilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu