duminică, 20 ianuarie 2013

Mireasa nonconformista, vreau nunta in stilul meu!

Cea mai frumoasa nunta pe care mi-o pot imagina va fi a mea. Pentru ca nu voi avea lautari, nici babute plictisite care sa lipaie ciorba, nici nu le voi cere prietenilor sa-mi aduca jumatate din salariu pentru ca "e cu strigare".

Mi-as dori sa am aproape doar oamenii care conteaza, care au vazut cum s-a nascut povestea mea de iubire, care adora aceleasi lucruri ca si mine si imi impartasesc bucuria, nu obligatiile. Vreau o nunta ca-n povesti, nu o paranghelie ca-n visele bunicii. Daca esti in aceeasi situatie, iata ce-ar trebui sa stii…

Ia-ti responsabilitatile de pe umeri


Toata lumea va incerca sa te convinga ca nu te vei putea bucura de nunta ta. Asta pentru ca va trebui sa organizezi totul de la A la Z, sa fii mereu in centrul atentiei si sa ai grija ca fiecare invitat sa se simta bine.
Din toata fraza de mai sus, n-ar trebui sa fii de acord decat cu "centrul atentiei".
Cea mai simpla solutie ar fi sa apelezi la un wedding planner sau o agentie specializata, ce ofera solutii complete.

Aventura te va costa ceva mai mult, dar macar esti sigura ca telefoanele tale nu vor suna non-stop si ca o echipa de specialisti va sti sa-ti satisfaca cele mai neobisnuite cereri. De exemplu, tu ai sti de una singura de unde sa cumperi porumbei? :)

Ideal ar fi sa stabilesti o intalnire cu un reprezentant al agentiei cu cel putin noua luni inainte de marele eveniment si sa te duci pregatita cu o lista de dorinte.
Misiunea lui va fi sa-ti faca o estimare de buget pe loc si… sa ti le indeplineasca in timp ce tu nu ai alte griji decat alegerea rochiei!

Cum nu toate putem trai ca-n filmele americane si nu oricine isi permite un organizator profesionist de nunti, exista si planul B.
Roag-o pe prietena ta cea mai buna sa-ti fie asistenta pe parcursul urmatoarelor luni!
Daca ai incredere totala in ea, faceti putin research, impartiti sarcinile in mod egal si veti lucra aproape ca o echipa de profesionisti!
Avantajul ei, in cazul in care nu s-a maritat deja, va fi ca va exersa pentru propria nunta!

Alege-ti invitatii "pe spranceana"


Daca ti-ai pus in gand sa organizezi nunta asa cum iti place tie (si, bineinteles, Alesului tau), e clar ca va trebui sa faci o selectie dura a invitatilor.

Nu, verisoara matusii tale, care locuieste de 60 de ani la sat, nu va gusta nici Mariah Carey, nici Eagle Eye Cherry - si nu va intelege in ruptul capului de ce nu ai pe tine ceva imprumutat si ceva albastru :)
Impune-ti din start sa chemi doar acei oameni cu care ai ceva mai mult de impartit decat legaturile (indepartate) de sange sau invitatii la nunti, pe care le-ai onorat presata de parinti.
Avertizeaza-ti "exceptiile" din lista despre caracterul nonconformist al nuntii: sugereaza-le un dress code si adu-le aminte ca nu trebuie sa exerseze hora.

Banii tai, regulile tale


"La nunta fiicei mele am fost o invitata ca toti ceilalti. Nu mi-a placut ca n-au respectat obiceiurile, dar n-am avut ce sa zic pentru ca a fost pe banii copiilor", spune doamna Daniela T. (53 de ani).
Nimic mai adevarat! Asteapta-te ca parintii/rudele sa aiba si mici pretentii de ordin organizatoric sau "moral" daca te ajuta cu bani la organizarea nuntii.

Nu prea vei avea argumente impotriva frazei "hai, mama, ca asa se face" cand mama ta e cea care scoate niste bani in plus din buzunar… ca sa "mai punem si sarmale, ca doar n-o sa plece oamenii flamanzi de la nunta voastra!".
Optiunea ideala e sa astepti pana ai "finantele" necesare pentru a-ti organiza nunta asa cum o visezi sau sa apelezi la prieteni/relatii pentru a obtine reduceri la tot ce se poate.
La un moment dat, spre exemplu, un amic implicat in organizari de evenimente mi-a propus sa-mi aranjeze nunta in poiana pe care mi-o doresc cu "doar" 5.000 de Euro.

Cum nu aveam banii in mana la momentul respectiv, am zis "pas" - padurea si sentimentele noastre vor fi mereu acolo. Sa treaca criza… :)
De asemenea, nu te astepta ca acele persoane de moda veche ce vin la nunta ta si "umfla" plicul de dar sa plece incantate, cat timp nu le-a placut nimic.
Asa ca… ori precizezi ca banii sunt facultativi, ori nu-i mai chemi.

Playlist de voie


"N-am inteles ce le place la muzica asta, dar oricum noi suntem pensionari si nu mai dansam ca altadata, lasa sa se bucure ei", am auzit-o spunand pe o "bunicuta" la o nunta rock.
Da, ai citit bine, mirii au "tocmit" una dintre cele mai apreciate trupe de cover-uri de la noi sa le cante Led Zeppelin, Santana si Rolling Stones la nunta! Personal, as alege jazz si swing, dar - cate nunti, atatea gusturi!
Daca tot alegi tu trupa sau DJ-ul si ii platesti (in jur de 300 de euro pentru un DJ si niciodata mai putin de 1000 de euro pentru trupa, depinzand de renumele artistilor), roaga-i pe muzicieni/pe DJ sa faceti playlist-ul impreuna.

In principiu, trupele de cover-uri au in repertoriu sute de piese, dar s-au obisnuit sa repete aceleasi "standarde" la nunti. "Drumurile noastre toate" si "Pusca si cureaua lata" sunt OUT, nu-i asa? :)
In plus, un playlist flexibil iti permite sa-i dedici proaspatului tau sot acea melodie speciala pe care v-ati indragostit sau chiar sa va impletiti vocile pe un duet, in joaca.

De exemplu, la nunta rock de care-ti povesteam mai sus, mireasa a pus mana pe chitara si ne-a uimit pe toti cu cateva acorduri din Santana! Sau am auzit de cazuri in care nasii au cantat o piesa cu dedicatie, acompaniati de trupa prezenta la eveniment.

Anti-clisee


Cand iti alegi fotograful si cameramanul, precizeaza-le din start ca e o nunta atipica si nu vei dori obisnuitul album cu floricele, inimioare etc. si cadrele de care pana si ei sunt satui!
Alege, daca vrei, un fotograf care nu a prea avut de-a face cu nuntile, ca sa fii sigura ca anumite clisee nu i-au intrat in reflex.

Daca vrei sa mergi pe mana unui fotograf de arta, te va costa cu cel putin 100-200 de euro mai mult, dar ai putea avea mici opere ca suveniruri foto de la nunta.
Ca sa fii mai sigura ca totul iese asa cum vrei, stabileste sedinta foto "oficiala" cu cateva zile inainte sau dupa nunta. Hainele si decorul vor fi aceleasi (exterioare de vis sau un studio), doar protagonistii vor fi mai putin stresati :)

Cat despre partea video, roaga-l pe cameraman sa editeze totul cat mai natural si explica-i ca te intereseaza atmosfera, nu TOT ce se intampla la nunta.
Astfel vei evita alergatura penibila in jurul invitatilor, care de multe ori se feresc sa nu loveasca obiectivul in timp ce danseaza.

Nu alege locul cel mai scump/cel mai ieftin, ci acela care te reprezinta cel mai mult.
Mai ales daca nu ai multi invitati si multe cerinte speciale, cauta un loc care sa insemne ceva pentru tine si iubitul tau sau sa inspire o stare de bine, nu neaparat un restaurant.

Nuntile in spatiile neconventionale sunt tot mai populare si, implicit, preturile lor scad.
Iti doresc… casa de piatra si nunta de vis!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu