joi, 17 ianuarie 2013

Domnisoara de onoare – responsabilitati si conventii de stil

Domnisoara de onoare ocupa o functie importanta in cadrul ceremoniei de nunta, fapt prin care se intelege ca exista si o serie de conventii bine de luat in calcul pentru ca ceremonia sa decurga fara probleme, iar relatia de prietenie cu mireasa sa ramana neafectata.

Ca domnisoara de onoare, trebuie sa te astepti ca in ziua nuntii, mireasa sa fie… putin stresata. Rolul tau este sa o sustii din toate punctele de vedere, sa o asisti sau sa rezolvi in locul ei orice situatie neprevazuta si, ideal, sa nu prezinti chiar tu un motiv de stres si preocupari in plus.

Daca ai norocul ca organizarea nuntii sa urmeze cu strictete socoteala de acasa, singura si poate cea mai importanta sarcina care iti va reveni este tratarea subiectului rochiei pentru doamnisoara de onoare.
Iata cateva reguli de conduita referitoare la rochie, care iti va face rolul de domnisoara de onoare mult mai usor de jucat:

Pretul rochiei de domnisoara de onoare

Eticheta spune ca domnisoara de onoare isi plateste singura pentru rochie. Cu toate acestea, intrucat mireasa alege rochia domnisoarei de onoare in functie de tema nuntii, pentru un efect vizual ca de poveste, rochia pentru domnisoara de onoare poate concura (ca pret!), insa nu eclipsa rochia de mireasa.
Daca astfel stau lucrurile, iar mireasa pretinde ca tu ca domnisoara de onoare sa porti o rochie al carui pret iese din bugetul tau, este firesc si recomandat sa o anunti din timp ca nu vei putea participa la nunta. Un mic sacrificiu pe care il faci pentru ca mireasa sa aiba parte de o nunta asa cum si-a imaginat.
Insa daca mireasa se ofera sa achite o parte din factura rochiei de domnisoara de onoare, este acceptabil sa fii de acord.

Lungimea rochiei de domnisoara de onoare

Rochia domnisoarei de onoare poate fi de orice lungime alege mireasa, insa regula spune ca aceasta nu trebuie sa depaseasca lungimea rochiei de mireasa.
Mai mult, daca nunta se desfasoara pe timpul zilei, in sezonul primavara-vara in special, lungimea rochiei domnisoare de onoare poate ajunge pana la genunchi sau la jumatatea gambei. O nunta in dulcele stil clasic, de mare anvergura, cere insa ca domnisoara de onoare sa poarte o rochie de seara lunga.

Domnisoara de onoare in timpul sarcinii

Daca domnisoara de onoare aleasa de mireasa este insarcinata, este firesc ca cea din urma sa o ajute sa se acomodeze. Data fiind conditia domnisoarei de onoare, este indicat ca mireasa sa alega din rochii pentru gravide un model care sa o avantajeze si in care sa se simta confortabil.

Accesorii pentru domnisoara de onoare

In principiu, domnisoara de onoare isi alege singura pantofii si accesoriile, desi mireasa poate interveni cu sugestii referitoare la stil si culori. De asemenea, mireasa ii poate da domnisoarei de onoare un obiect in dar (suvenir de nunta).
Daca acesta este cazul, cu siguranta se asteapta sa il porti la nunta, deci trebuie sa iei in consideratie acest aspect vis-a-vis de accesorizare.
In mod traditional, domnisoara de onoare este responsabila pentru costurile petrecerii miresei si al petrecerii burlacelor, la fel si pentru cadourile pentru aceste evenimente.
Daca nu sunt din oras, trebuie sa isi plateasca transportul singura, insa o poate sfatui pe mireasa in organizarea nuntii. Astfel, daca majoritatea invitatilor vin special pentru nunta si nu au unde sa ramana peste noapte, pot beneficia de reducere de grup la un hotel ales de mireasa, in colaborare cu domnisoara de onoare.
Nu uita ca tu ai datoria de a o incuraja pe mireasa, de a o sustine si pregati pentru orice intamplare neprevazuta. In acelasi timp, pregateste-te tu insasi moral pentru ziua cea mare si nu uita de cinstea care ti se aduce odata cu titlul de domnisoara de onoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu