vineri, 11 ianuarie 2013

Cum organizezi cununia religioasă?




    Cununia religioasă este pentru fiece cuplu cel mai important pas şi legământ făcut în faţa lui Dumnezeu, momentul în care rugăciunea şi iubirea se-mpletesc într-un întreg pentru a da naştere unei noi familii. E o ceremonie pentru suflet, dar, cu toate acestea, nu exclude câteva elemente organizatorice necesare pentru o desfăşurare firească. Îţi venim în ajutor prin câteva sfaturi.

1. Când aţi decis să depuneţi jurămîntul în faţa lui Dumnezeu, mergeţi la o biserică şi discutaţi cu preotul. Stabiliţi ziua, ora la care vă poate primi pentru desfăşurarea cununiei religioase. Puteţi să vă cununaţi până la serbarea de nuntă şi după, dar este obligatorie prezentarea actului de căsătorie.
2. Trebuie să vă alegeţi o pereche de naşi care vor fi martorii de cununie. Naşii au un rol important în viaţa familiară, nu în zadar sunt numiţi "părinţi spirituali".
3. Este nevoie să vă procuraţi verighete pe care le veţi purta toată viaţa pe aceeaşi mână.
4. Este necesar să fiţi botezaţi.
5. Alegeţi o icoană de cununie - se alege o icoană pe care o veţi pune în ungheraşul religios al casei şi un sfînt care va fi ocrotitorul casei.
6. Procuraţi lumânări de cununie - lumânările se păstrează în casă şi se aprind în fiecare an la data cununiei, la hramul casei sau al familiei.
7. luaţi la biserică vin roşu şi pâine, care simbolizează sîngele şi trupul Domnului Isus Hristos.
8. Procuraţi din timp un covoraş pe care veţi sta în timpul cununiei. Un vornicel aranjează acest covoraş înainte de intrarea mirilor în biserică.
9. Poziţionarea în biserică - de regulă mireasa stă în partea stângă a mirelui, naşul în partea dreaptă a mirelui, naşa în stănga miresei, iar vorniceii în spatele mirilor ca să le fie de ajutor în timpul cununiei.
10. Prosoapele şi buchetul de nuntă pentru naşi - prosoapele pot fi ornamentate în stil tradiţional moldovenesc sau albe şi se leagă dinspre umărul dreapt spre stînga. Buchetul este prins în piept de partea stângă, la inimă.
11. Veţi avea nevoie de o basma sau un prosop pentru a lega mânile în timpul cununiei, tradiţie ce simbolizează strînsa legătură a cuplului.
12. Băsmăluţe ce servesc la ţinerea cununilor (pot fi nişte basmale obişnuite, cununile nu se ţin cu mânile goale).
13. Actele - prezentaţi certificatul de căsătorie, buletinele de identitate şi, la unele biserici, certificatul de botez.
14. Podişorul - după finisarea cununiei, la ieşirea din biserică, oaspeţii aruncă în faţa mirilor cu grîu, orez, petale de flori şi monede.
15. Preţul pentru serviciile de oficiere a ceremoniei religioase sînt cuprinse între 500 şi 2000 lei (bani ce sunt acordaţi pentru întreţinerea bisericii).

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu